Hlavní obsah

Německý krajinář Caspar Friedrich namaloval nejznámější obraz české krajiny - Milešovku

Novinky, Vratislav Konečný

Caspar David Friedrich je jedním z hlavních představitelů německé romantické krajinomalby. Nábožensky založený malíř byl po smrti téměř zapomenut. Vytvořil řadu obrazů české krajiny, jimiž vzdal hold divoké přírodě. Česká krajina s Milešovkou je ve světě nejznámějším vyjádřením české krajiny.

Foto: Galerie Neue Meister, Drážďany
Článek

Caspar David Friedrich (1774-1840) se narodil v přístavním městě Griefswaldu.  Měl devět sourozenců, pět jich v mládí zemřelo. Kreslířské nadání mladíka rozpoznal jeho učitel a pomohl mu ke stipendiu na Královské akademii umění v Kodani.

Čechy mu učarovaly

Po studiích zakotvil v saských Drážďanech. Odtud to neměl do Čech daleko. Poprvé přijel v roce 1803. Líbila se mu zejména krajina Středohoří. Ve známost vešel, když jeho obrazy Mnich na břehu moře a Opatství v Eichwaldu koupil pruský král Friedrich Vilhelm III. 

Kopcovitou českou krajinu si Friedrich velmi zamiloval, stala se námětem jeho děl. Přispělo k tomu i to, že navštěvoval lázně Teplice. Byl tu dvakrát, v letech 1828 a 1835. Hrabě Thun-Hohenstein si u něho objednal pro děčínskou zámeckou kapli oltářní obraz – Kříž v horách.

Maloval nejen České středohoří, ale také Krkonoše. Příroda byla pro hluboce věřícího malíře božím prostorem. Známými díly jsou Ráno v Krkonoších, Vzpomínky na Krkonoše, Krkonoše, zmíněná Česká krajina s Milešovkou, namalovaná v roce 1808. Tady vysoké vrcholy Kletečné a Milešovky vystupují ze snové krajiny. Díla visí ve světových galeriích - od Ermitáže, předs Oslo po Drážďany. 

Zemřel zapomenut

V pozdějším věku měl zdravotní potíže, nemohl malovat oleji, to mu přinášelo značné finanční ztráty. Zvládal jen kresby tužkou. Začal trpět i duševní chorobou, po záchvatu mrtvice a ochrnutí pravé ruky byl konec malířské dráhy. Měl silné záchvaty žárlivosti na manželku, rozhádal se s rodinou. Zemřel v Drážďanech, kde je také pochován.

Jeho dílo, po desítky let zapomenuté, se objevilo roku 1906 na výstavě v Berlíně. Zde bylo vystaveno 32 jeho obrazů. Zájem poklesl hlavně s ústupem prvotní vlny romantismu, kdy byl styl prohlášen za staromódní. Po napoleonských vojných nějaký čas navrhoval i náhrobky padlým, některé jsou ještě na hřbitově v Drážďanech. 

Plátno Severní moře v měsíčním svitu, namalované 1823/24, je ve sbírkách pražské Národní galerie.

Reklama

Výběr článků

Načítám