Hlavní obsah

Německá kapela Rigna Folk s berounskou skupinou Moped 56 na jednom pódiu

Novinky, Alena Šustrová

Máte rádi hudbu ve stylu kapel Pink Floyd, U2 nebo Radiohead? A opravdický punk? Pak si nenechte ujít tento audio-vizuálně našlápnutý dvojkoncert na berounské Plzeňce v sobotu 22. října.

Foto: archiv skupiny Rigna Folk

Rigna Folk - oficiální promo kapely

Článek

Paralelní světy

Rigna Folk je německá kapela, která „vytváří paralelní svět. Deštivý snový svět nesený hudbou, neustále se měnící a rozšiřující. Rigna Folk je zvukomalebná jako Sigur Rós, obrazová jako Pink Floyd, experimentátorská jako Radiohead,” jak stojí na oficiálním webu kapely.

Ve stylu film noir

Tvorba kapely je inspirována severskou krajinou, průmyslovými městy a deštivými místy...

K podtržení atmosféry využívá při svých vystoupeních obrazovou projekci ve stylu film noir. Rigna Folk také ráda vystupuje na nezvyklých místech, ať už je to vězení nebo jeskynní labyrint. 

Kapela vznikla v roce 2008, zakladatelem byl zpěvák a kytarista Viktor Nordirr. Dnes jsou kromě něj v této art rockové formaci Vlado Mueller (bicí), Chriss Fakler (baskytara) a Jens Schalle (kytara a syntezátor), s jehož příchodem získala kapela nový zvuk.

Prvním velkým bylo (pouhé dva měsíce po vzniku kapely) vystoupení na akci Rockmarathon 2008, kde si získala množství fanoušků. Dále hrála po regionálních klubech a začala s nahráváním prvního alba Abyss, následovala další alba jako Sól, Astropolis nebo live album Theatre Noir. Zatím poslední album kapely Nova Void dalo název turné, v jehož rámci zavítá kapela i do Berouna. Kapela, která sídlí v Mannheimu, už vystupovala v Nizozemsku, Belgii a dalších evropských zemích.

Předkapela: Moped 56

Předkapelou bude domácí Moped 56 s lídrem Vojtou Hubingerem. Punkrockově nabušená kapela vznikla v 80. letech minulého století, tedy v době, která kapelám tzv. nové vlny příliš nepřála. Pro Moped, který svou společenskou satiru nehnal do extrémů, to ale bylo nejlepší období, nejen díky tomu, že osud přihrál do kapely Viléma Čoka, který s ním nějakou dobu po zákazu Pražského výběru hrál.  

Lídrem i duší kapely je bezesporu kytarista Vojta Hubinger, který je tvůrcem muziky i textů. Právě o nich kdysi Aleš Opekar napsal: „Rýmované verše jsou zpravidla krátké a jednoduché jako v lidové písni. Na rozdíl od lidové poezie jsou však Hubingerovy výrazové prostředky depoetizované a kostrbaté, což je umocněno útočnou, tedy antiidylickou interpretací.“

Návrat na „místo činu”

Moped 56 se na Plzeňku vrací po dlouhých 30 letech, kdy se měnilo obsazení i názvy, ale muzika zůstala. Tak si jejich návrat na „místo činu” nenechte ujít, protože PUNK´S´NOT DEAD!

Koncert pořádá Městské kulturní centrum Beroun, více na www.mkcberoun.cz a FB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám