Hlavní obsah

Němci opět vyrukovali na Moritzburgu se Třemi oříšky pro Popelku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moritzburský zámek u Drážďan se stal proslaveným zimním sídlem prince z pohádky Tři oříšky pro Popelku. Česko-německý film je u sousedů velmi populární, proto v zimě 2009-2010 uspořádali výstavu, přilákala 150 000 návštěvníků. Od 5. listopadu je znovuotevřena a rozšířena. Potrvá do února 2012.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Zámek Moritzburg  je proslulý jako barokní lovecký zámek a letohrádek saských kurfiřtů a králů, od roku 1974 však také jako filmová kulisa česko-německé kultovní pohádky Tři oříšky pro Popelku, s téměř nevyslovitelným německým názvem Drei Haselnüsse für Aschenbrödel.  

Nikdo tehdy ani nepomyslel na to, že se tento film režiséra Václava Vorlíčka s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem stane jednou z nejoblíbenějších pohádek v Česku i v Německu. Film se stal pevnou součástí historie zámku a v době Vánoc nesmí chybět v žádné domácnosti.

Výstava pokračuje – od 5. listopadu 2011 se mohou i návštěvníci ponořit do historie jednoho z nejkrásnějších pohádkových filmů všech dob. Na podstatně větší ploše poskytuje expozice  historii filmu a jeho hvězdám více prostoru. Do nové koncepce jsou zahrnuty také některé barokní slavnostní sály a pochopitelně originální místa, ve kterých se film natáčel. Rozšířena je také nabídka pro rodiče s dětmi. Ilustrační fota jsou z minulé výstavy.

Chtěl porcelánový zámek

Moritzburg stojí za návštěvu i bez výstavy, nádherný vodní zámek si nechal zbudovat kurfirst August Silný na místě starého sídla. Má nádherné interiéry, sbírky loveckých trofejí a porcelánu, saský panovník dokonce chtěl, aby část zámku byla postavena z porcelánu. V Augustově ložnici je prádlo s pery mnoha druhů exotických ptáků. Kolem Moritzburgu je velká obora, přes městečko jezdí do Radebeulu historické vlaky.

Otevírací doba: 5. 12. - 26. 2. 2012 denně 10 - 17.30, v pondělí zavřeno.

Vstupné (2011): 7 euro, snížené 3,50, 2 dospělí a max. 4 děti 14 euro, dospělý a 2 děti 7 euro, skupiny (15 osob) 5.50. (Zlevněné vstupné platí pro děti od 6 do 15 let, žáky, učně, studenty, osoby s těžkým zdravotním postižením, příjemce podpory v nezaměstnanosti, osoby vykonávající vojenskou službu a náhradní vojenskou službu, členy ICOM, ICOMOS a Svazu německých kunsthistoriků s platným průkazem. Vstupné neplatí děti do 5 let, doprovod osob s těžkým zdravotním postižením, průvodci, řidiči autobusů, jedna osoba jako doprovod 10 žáků a pracovníci tisku s platným průkazem.) 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám