Hlavní obsah

Nemám ráda nedotaženou práci, říká operní diva Lenka Čermáková

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když má mezzosopranistka Lenka Čermáková divadelní prázdniny, kromě studia nových operních postav ji čeká pěvecký recitál, který proběhne 9. srpna v krásném prostředí barokních prostor Stift-Herzogenburg u augustiniánských kanovníků v Dolním Rakousku.

Foto: Jana Šuplerová

Mezzopranistka Lenka Čermáková se letos v létě představí rakouskému publiku.

Článek

Jaký repertoár jste si pro tuto příležitost připravila?

Mnohdy je obtížné vybrat repertoár zejména po dramaturgické stránce. Každý člověk je emocionálně jinak nastavený, a právě emoce jsou mimo jiných příměsí rozhodující pro vnímání krásna, které k nám skrze hudební řeč proplouvá a do života přináší nadšení, nostalgii, pocit blaženosti či krásy. Život není nekonečný večírek. Je to cesta. Cokoli na ní nám může kdykoli připomenout, že jsme krásní, nemyslím tím krásu vnější, ale energii, která vyzařuje z každého z nás.

Výběr repertoáru by měl vždy směřovat k co nejhlubšímu prožitku posluchače a tedy setkávání s krásnem. S pěveckým repertoárem je to jako s žebříkem. Je třeba najít si ten správný dům, o který jej zpěvák může bezpečně opřít. Když jej opře o ten špatný a vyleze s velkým úsilím nahoru, necítí se doma bezpečně.

Základy recitálu jsem postavila na klasicistních áriích, těžiště tvoří virtuózní operní i duchovní repertoár mezzosopránového oboru. Jmenovitě jsou to kupříkladu W. A. Mozart a J. Haydn, ale do programu jsem zařadila i výběr z děl dolnorakouských skladatelů galantního slohu.

Vy ale v Rakousku nezpíváte poprvé...

Do okolí St. Pöltenu a Herzogenburgu jezdím pravidelně koncertovat již sedmým rokem. V minulých letech jsem zpívala především duchovních repertoár za doprovodu velkého klasicistního orchestru. Moje realizace v operním klasicistním recitálu za účasti hammerklavier mě naplňuje velkou radostí. Je pro mě výzvou.

Jak vůbec trávíte letošní léto?

Hodně sportuji, věnuji se plavání a běhu, který je nesmírně revitalizující a očišťující aktivitou. Léto trávím více s rodinou, na kterou nemám přes divadelní sezónu tolik času, kolik bych si představovala. Strašně ráda vařím, experimentuji s novými chutěmi a ještě raději poté jídlo konzumuji (smích). A protože mě na jevišti čeká v příští sezóně několik charakterově rozdílných oper, snažím se i teď v létě o detailní studium partitur nejen po hudební stránce, ale také o pochopení celého povahového spektra jednotlivých postav.

Nemám ráda nedotaženou práci, která dnes bohužel často vzniká ruku v ruce s nedostatkem času při nastudování rolí. Právě tomuto se snažím předejít. Letošní léto mě čeká ještě vysokohorská turistika v Alpách a návštěva operních festivalů v Německu a Rakousku.

Od nové sezóny nastupujete do angažmá košické opery, kde jste už předtím hostovala. Těšíte se?

Myslím si, že angažmá pro mě bude po všech stránkách obrovskou školou, a to nejen pro kumšt samotný, ale i pro život. Nikdo vás na univerzitě přes veškerou intenzivní evaluaci nepřipraví na to, jak obrovská dřina operní herectví je. Zpěvák pracuje pod velkým tlakem, ale jsou to zkušenosti, které člověku v běžném životě nedovolí jen tak jednoduše vykolejit.

Podle mě je důležité ztratit iluze, že si svůj život řídíme sami. Do jisté míry ano, ale náš život daleko víc řídí nejrůznější náhody a lidé, se kterými se v divadelním světě potkáváme. Divadelní i soukromý život je plný paradoxů a kompromisů, ale na jevišti nesmí člověk dělat kompromisy nikdy. Ale abych odpověděla na otázku: ano, do angažmá se těším a moc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám