Hlavní obsah

Některá zvířata ve zlínské zoo chrání před mrazem speciální vazelína

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi nízké teploty panující v posledních dnech přinutily ošetřovatele ZOO Zlín přestěhovat některé druhy zvířat do tepla chovatelského zázemí. Jiná zase ošetřovatelé chrání speciální vazelínou nebo chodí do venkovních výběhů jen na nezbytně krátkou dobu.

Foto: www.zoozlin.eu

Tučnáci Humboldtovi.

Článek

Ve venkovních expozicích lidé nenajdou například tučňáky Humboldtovy, labutě černé či supy Rüppellovy. ZOO Zlín o tom informovala na svých webových stránkách.

Některá zvířata chodí ven jen na nezbytnou chvíli. Například slonům africkým před vypuštěním do venkovního výběhu ošetřovatelé natírají uši, oblast kolem očí a spodní část chodidel kolem kopýtek speciální vazelínou. Mrazům stále odolávají supi himalájští, kteří prý podle ošetřovatelů něco vydrží. Naopak jejich spolubydlící z průchozí expozice v asijské části - supi Rüppellovy jsou už v teple vnitřních ubykací. Stejně tak si tepla užívá i pár labutí černých z australské části zoo nebo také 19členná skupina tučňáků Humboldtových.

Ono to totiž podle ošetřovatelů není tak, že každý druh tučňáka si libuje v tomto chladném a mrazivém počasí, že snad všichni tučňáci milují led a sníh. Tak to opravdu není. Některé druhy se dokonce se sněhovou nadílkou ve své domovině ani nepotkají (jeden druh například žije nedaleko rovníku, všichni pak obývají výhradně jižní polokouli). Některé druhy jsou tedy překvapivě teplomilné a z chladu mohou výrazně onemocnět, popř. hrozí riziko vzniku omrzlin.

A to je také případ tučňáka Humboldtova. Na současné ledové počasí není tento druh tučňáka adaptovaný a bez pomoci by nemusel takovou zimu ustát bez úhony. Hrozí mu právě možnost vzniku omrzlin na nohou nebo křídlech, které by mu následně odumřely.

"Takovýto stav rozhodně nechceme riskovat, proto jsme ve středu 1. února přemístili celou naši chovnou skupinu do zázemí, kde teploty neklesnou pod bod mrazu. Nesmíte si představovat, že zvířata přemisťujeme do temperovaných prostor, neboť to by byla velká chovatelská chyba. Některé druhy menších zvířat by takovou náhlou změnu teplot ani nemusela přežít, což znají například chovatelé drobných exotů. V jednotlivých ubikacích pro tyto výše uvedené druhy je teplota právě kolem nuly nebo několik stupňů nad. Proto také bude možné, jakmile arktická vlna chladného počasí opadne, vrátit zvířata do obvyklých venkovních expozic," uvedli ošetřovatelé. 

Tam si už i díky drobným úpravám poradí. V případě tučňáků Humboldtových jsou těmito úpravami míněny výhřevné lampy a sláma, které zajistí, že tučňáci nebudou mít větší potíže s tím vypořádat se s naší obvyklou zimou. Jakmile tedy nebudou noční teploty klesat pod více než mínus 5°C, budou zvířata vrácena zpět do svých venkovních expozic.

Vlastní odchyt tučňáků ve zlínské zoo probíhal tak, že se sešlo u jejich expozice několik ošetřovatelů a zoologů, kteří postupně vzali jednotlivé ptáky do rukou a odnesli je do zázemí. Tučňáci nejsou pochopitelně na tento druh osobního kontaktu vůbec zvyklí, a proto se přenesení vehementně bránili. Bylo zapotřebí si tučňáky uchopit tak, aby ošetřovatele nemohli zranit svým ostrým zobákem, to by mohlo být velice nepříjemné a bolestivé. 

Po dobu, kdy budou tučňáci schováni v chovatelském zázemí, nebude probíhat krmení pro veřejnost v 9.30 a 15.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám