Hlavní obsah

Nejvýše položený chovný rybník Olšinu čeká v sobotu výlov

Novinky, Vratislav Konečný

Po dvou letech se bude v sobotu 27. října lovit nejvýše položený chovný rybník v Česku - šumavská Olšina. Hospodaří na něm Vojenské lesy a statky. Olšina i okolí jsou unikátní enklávou, která byla nepřístupná kvůli návaznosti na vojenský újezd Boletice. Výlov začne kolem 7. hodiny ráno.

Foto: VLS

Vypouštění Olšiny

Článek

Nezasažená civilizačními vlivy

Olšina leží v Chráněné krajinné oblasti Šumava přímo na hranicích lokality Ptačí oblast Boletice, která je domovem 136 druhů ptáků, mezi nimi 53 zvláště chráněných druhů a 66 druhů z Červeného seznamu ptáků České republiky. Hnízdí zde mimo jiné největší tuzemská kolonie vzácné sovy - puštíka bělavého, který se na Šumavu po století vrátil v minulých letech.

Lokalitě se po zřízení vojenského újezdu Boletice vyhnuly rozsáhlé meliorace i větší zátěž v podobě dávek umělých hnojiv a pesticidů. Území nepoznalo znečištění vod z komunálního odpadu a je významnou pramennou oblastí.

Nejen výlov

„Jde o unikátní vodní dílo, které se loví jednou za dva roky. Díky tomu, že je Olšina zasazena ve výjimečné přírodní oblasti, má její výlov neopakovatelnou „šumavskou“ atmosféru,“ říká ředitel divize Horní Planá Petr Král.

Od rána bude přímo na hrázi připraven doprovodný program lesní pedagogiky, tentokrát zaměřený na rybářství. Návštěvníci si budou moci prohlédnout živé exempláře ryb ve speciální ukázkové kádi, prověřit své znalosti z oblasti rybářství, ale také si zasoutěžit o vánočního kapra. Připraven je prodej právě vylovených ryb. K dostání budou především kapři a amuři. Olšina má kamenitopísčité dno, a tak ryby z ní nemají bahnitou příchuť.

V rámci výlovu bude otevřena i expozice v Rybářské baště Olšina, umístěná v unikátní památkově chráněné budově z poloviny 15. století. Stálá výstava je věnována rybářství, lesnictví, ale také historii regionu a zdejší fauně a flóře. Mimořádně zde bude zařazeno také promítání filmů s rybářskou tematikou.

Doprovodný program k výlovu největšího šumavského rybníku je plánován do 15.00 hodin.

Turistické okolí je velmi pestré

Přímo od Olšiny mohou milovníci turistiky nastoupit na červenou trasu, která je zavede k rozcestí Maňávka, kde začíná modrý okruh kolem hory Špičák. Dvanáctikilometrový trek okolo 1221 metrů vysokého vrcholu zde zřídily v roce 2013 Vojenské lesy a statky a jedná se o cestu s mimořádnými výhledy na okolí lipenské přehrady.

Kolem Olšiny vedou cyklistické stezky. Je také možné využít železniční trať z Českých Budějovic, přes Zlatou Korunu, Český Krumlov údolím Vltavy na Černý Kříž a do Nového údolí. Lokálka staví i u Olšiny. 

Reklama

Výběr článků

Načítám