Hlavní obsah

Nejvíc aktivních čtenářů hlásí Valašskokloboucko a Uherskohradišťsko

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak jsou na tom knihovny Zlínského kraje se zájmem čtenářů? Obyvatelé mohou navštívit 399 veřejných knihoven – obecní, městské a krajskou a jejich pobočky. A právě tyto knihovny zveřejnily zajímavá čísla.

Foto: Archív KFBZ

Knihovna Babice při akci Noc s Andersenem

Článek

Loni našlo cestu do knihoven přes 2 300 000 návštěvníků, kteří si vypůjčili více než 5 milionů dokumentů. Čtvrtinu všech výpůjček čtenáři realizovali v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně, která je největší veřejnou knihovnou v kraji. „Stálými zákazníky“ knihoven jsou čtenáři, kteří mají průkazku do knihovny, jejich počet dosahuje téměř 90 tisíc.

„Rok 2011 byl celkově pro knihovny rokem úspěšným, všechny hlavní ukazatele jejich činnosti vzrostly, zvlášť pozitivní je nárůst počtu registrovaných uživatelů knihoven, především dětských čtenářů,“ informovala Zdeňka Friedlová, ředitelka Krajské knihovny Františka Bartoše.

„S trochou nadsázky můžeme říct, že nejvíce čtenářů žije ve Valašských Kloboukách a Uherském Hradišti a jejich okolí. Podíl čtenářů z celkového počtu obyvatel zde dosahuje 33 procent," dodala Zdeňka Friedlová.

Čtenáři mohou vybírat ze 3 milionů dokumentů (knih, časopisů, map, CD…), které jsou v knihovnách kraje uloženy. Loni bylo koupeno 100 tisíc svazků knih a dalších dokumentů v celkové hodnotě 17,5 miliónu Kč. Nákup knih je financován zřizovateli knihoven – obci, městy a krajem.

„I přes celkově menší objem finančních prostředků je pozitivní, že mnoho menších obcí finančně podpořilo obnovu svého knihovního fondu a nespoléhalo jen na výměnné soubory knih zapůjčované krajskou a pověřenými knihovnami,“ zdůraznila Jana Tomancová, vedoucí útvaru regionálních služeb knihovnám Zlínského kraje při krajské knihovně. Jedná se o regionální poradenské a metodické centrum, které s knihovnami v kraji úzce spolupracuje a mnohdy pomáhá řešit jejich aktuální problémy.

Knihovny dnes nejsou jen „půjčovnami“ knih, ale nabízí řadu návazných služeb, knihovnických i informačních: přístup do licencovaných databází českých i zahraničních, zpracování rešerší, odbornou pomoc s citacemi dokumentů, asistence při vyhledávání informací na internetu i v klasických informačních zdrojích atd. Řada služeb je dostupná online, jen v loňském roce online služeb využilo přes 750 tisíc návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám