Hlavní obsah

Největší vojenskou pevnost v Itálii nechal postavit španělský král

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plocha 25 tisíc metrů čtverečných, délka přes 500 metrů, poloha 600 metrů nad mořem. To jsou tři z mnoha parametrů monumentálního opevněného díla v zelení překypujícím regionu Abruzzo – vojenské pevnosti ve městě Civitella del Tronto, považované za největší v Itálii a druhou největší v Evropě.

Foto: Dana Ehlová

Symbolické místo vojenské pevnosti ve městě Civitella del Tronto - zvon obětem posledních dvou válek.

Článek

Původně aragonská pevnost vybudovaná na strategickém místě na vrcholu kopce mezi královstvím Neapolským a Svatého stolce byla kompletně přestavěna španělským králem Filipem II. Habsburským, který po hrdinném odporu posádky proti útoku francouzských vojsk pod vedením vévody de Guise nařídil roku 1564 stavbu pevnosti s bezpečnější strukturou.

V té době se rychle rozvíjela vojenská obranná i válečná strategie, a proto došlo k demolici všech předešlých budov považovaných za zastaralé a prostor dostaly nové techniky a odolnější konstrukce. Poté pevnost představovala komplexní obranný organismus navržený tak, aby splňoval technické i funkční potřeby celé osádky.

Celek eliptického tvaru s mohutnými hradbami zabírá vrchol kopce. Má tři výškové úrovně, funkčně se dělí na dvě části – čistě obrannou (na východě) a obytnou, což si uvědomuje i návštěvník, který během prohlídky vidí kryté chodníky, zákopy, obranné bašty San Pietro a Sant Andrea, hlídkové věže, cely smrti, ale i skladiště střeliva. V jiné části pak zásobárnu vody, kantýny, kuchyně, pekárnu, chladírnu, kapli sv. Barbory, ochránkyně dělostřelectva, kostel sv. Jakuba, vysvěcený roku 1604, obytné domy vojáků a poddůstojníků atd.

Symbolem politické moci a sídlem velení pevnosti byl dvoupodlažní palác guvernéra se skladem potravin, cisternou i troubu uvnitř, slavnostně otevřený roku 1574.

Obdiv a respekt dodnes vyvolávají rozlehlá náměstí. První Piazza del Cavalerie sloužilo pro výcvik vojsk v době míru, zatímco v případě obléhání byl na tomto místě případný nepřítel obklopen ohněm. Na druhém náměstí Piazza d´Armi se každý den konalo vztyčování vlajek.

Španělé vždy dbali na zásobování vodou - je zde pět cisteren, které sloužily pro sběr a čištění dešťové vody pomocí vrstvy štěrku a uhlí - a tak právě architektura této části představující skvělé inženýrství vodního systému dokládá španělský původ.

Aby ovšem nebylo historie málo, vzniklo v roce 1988 uvnitř budov občanské vybavenosti oku lahodící Muzeum zbraní a starověkých map, spojených s dějinami „fortezzy“ (italsky "pevnost"), která fungovala až do roku 1861, přestože během existence zažila mnoho útoků a válek.

Nejvyšší zdejší bod zvaný akropole se nachází ve výšce téměř 650 metrů a umožňuje vychutnat si okolní panorama od Jaderského moře přes pohoří Twin Mountains, Meiella, Laga až po masiv Gran Sasso s nejvyšším vrcholkem Apenin Corno Grande a také horským hotelem Campo Imperatore, při jehož vyslovení se zvláště silnému pohlaví jistě okamžitě vybaví vojenská operace Dub aneb Příběh osvobození Mussoliniho z internace na tomto místě.

O tom ovšem až někdy příště...

Reklama

Výběr článků

Načítám