Hlavní obsah

Největší tuzemský adventní věnec pokřtí na zámku Loučeň

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatý vánoční program připravil zámek Loučeň i na letošní každou adventní neděli. V neděli 1. prosince se na Loučeni uskuteční dvě tradiční oblíbené události: první se týká stromu přání ve vánočně vyzdobených komnatách zámku, druhá křtu největšího adventního věnce Česka.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Adventní prohlídky začaly na zámku Loučeň už v úterý pro školní skupiny. „Objednávek je tolik, že jsme museli advent na zámku zahájit o něco dříve, abychom vůbec stihli všichni zájemce uspokojit,“ informoval manažer zámku Jiří Senohrábek.

O nejbližším víkendu očekávají na Loučeni také první rodinné výletníky. A v neděli 1. prosince, kdy advent začíná podle kalendáře, pro ně chystají víc než jen rozsvěcení vánočního stromu.

„Ve 14 hodin pokřtíme největší adventní věnec Česka s průměrem 15,67 metru, známý z České knihy rekordů. Na jeho znovuobnovení pracovali zahradníci celé dva dny v druhé polovině tohoto pracovního týdne,“ uvedl Jiří Senohrábek.

Podle jeho slov je andělský rituál křtu věnce sice krátký, ale velmi dojemný a účastníci na něj jen tak nezapomenou. „Křtu se ujímají čtyři andělé, z nichž každý je patronem jedné adventní neděle a zaujímá během rituálu místo vždy u té svíce, která jeho adventní neděli symbolizuje,“ vysvětlil Senohrábek.

Věnec byl poprvé instalován kolem kašny před nádvořím zámku o adventu v roce 2011, kdy byl řádně přeměřen komisaři agentury Dobrý den a s průměrem 15,67 m oficiálně uznán za český rekord. Tehdy ho dva dny tvořila zhruba desítka studentů-brigádníků, kteří na zámku pracují jako sezónní průvodci, případně pomáhají organizovat zámecké slavnosti.

Loni a letos se výroby věnce ujali tři profesionálové, zaměstnanci nymburské firmy zahradní architektury Špinkova zahrada. Aby byl při křtu 1. prosince zcela čerstvý, pracuje se na něm do posledního dne. Kompletně hotový bude až zhruba 24 hodin před vlastním křtem. Po celou dobu zůstane na místě, kde vznikl - tedy na skruži zámecké kašny.

Během adventních prohlídek, které budou na programu každou hodinu od 11 minimálně do 15 hodin, nabídne průvodce v historickém kostýmu také horký čaj nebo punč. Děti budou uprostřed prohlídky zdobit perníčky a v jejím závěru pak obdrží malý vánoční dárek.

Vzhledem k tomu, že v jednom z historických pokojů v neděli vyroste strom přání, očekává zámek velkou návštěvu především rodin s menšími dětmi. „Kněžna stáhne na část prohlídky děti pod svá ochranná křídla, dál od rodičů, kteří budou v prohlídce zámku pokračovat s jiným průvodcem. Děti pak na strom umístí svá vánoční přání. Jejich možná tajné sny zachycené na přáníčkách pak doputují jak k Ježíškovi, tak i zpátky k rodičům, aby ti měli při výběru vánočních dárků pokud možno tu nejšťastnější ruku,“ sdělila jednatelka zámku Kateřina Šrámková.

Speciální vánoční program připravil zámek Loučeň na každou adventní neděli - nejprve zve na křest největšího adventního věnce (1. 12.), poté budou následovat Vánoce lesních zvířátek (8. 12.), dále nabídne rozverné prohlídky nazvané Adventní naschvály Bílé paní (15. 12.) a na Vánoce zazní adventní koncert (22. 12.) a již vyhlášený Živý betlém.

Reklama

Výběr článků

Načítám