Hlavní obsah

Největší slepičí vejce vážilo čtvrt kilogramu, na výšku mělo 12 centimetrů

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vejce můžeme směle považovat za superpotravinu. Má v sobě spoustu živin, málo kalorií a je plné například vitaminů D a B12, selenu a cholinu. S blížícími se Velikonocemi se nám oblé bílé či hnědé skořápky derou stále více na mysl a tak neuškodí připomenout si několik vaječných NEJ.

Foto: Muzeum Komenského Přerov

Oologickou sbírku má i Muzeum Komenského v Přerově. Tvoří ji 12 600 vajec 465 druhů ptáků.

Článek

Největší vejce

Největší vejce na světě, které 17. května 2008 zapsala Guinnessova kniha rekordů, je pštrosí. Vážilo 2,589 kg a snesla ho pštrosí samice na farmě, patřící Kerstin a Gunnarovi Sahlinovým ze švédského Borlänge.

Největší slepičí vejce, které Guinness eviduje, pochází z kolumbijského městečka San Francisko. Místní nosnice tam snesla vejce vážící neuvěřitelných 245 gramů, které má na výšku 12 centimetrů. 

Vůbec největším vejcem na světě se může pochlubit obří nelétavý pták Aepyornis maximus, do nedávna pokládaný za největšího ptáka všech dob. V každém případě tři metry vysoký a kolem půl tuny vážící obyvatel Madagaskaru byl posledním, kterého lidské oko spatřilo a mohlo o tom zanechat informaci.

Poslední zmínky o jeho výskytu pocházejí ze 17. století, jeho kosterní pozůstatky a vejce se na Madagaskaru nalézají dodnes a jsou žádaným obchodním artiklem. Zavalitost a váha Aepyornise se odrážejí právě v jeho vejcích, která jsou největší v ptačí říši. Měří asi 35 cm na délku a mají obsah asi 10 litrů, což představuje zhruba 160 slepičích vajec. Skořápka svou tloušťkou i váhou připomíná porcelán čajového šálku. 

Jenže jak se ukázalo, není vůbec největším ptákem, který Zemi obýval. Nedávné nálezy v Argentině mluví o Kelenken guillermoi, v Austráli o Dromornis stirtoni a dalších. Jak mohla být velká vejce těchto kolosů, si můžeme jen představovat.

Největší vejce v Čechách

Snesla v lednu 2005 slepice Věry Ouškové ze Strunkovic nad Volyňkou na Strakonicku. Měřilo na výšku téměř 9 cm, vážilo 210 g a jeho obvod byl 21 cm. Chovatelce se nikdy nepodařilo identifikovat slepci - rekordmanku, která tvořila součást sedmnáctihlavého hejna. Vejce drželo několik let i světový titul, k vidění je dodnes v Muzeu kuriozit v Pelhřimově.

Největší sbírky

Vedle oologických sbírek Národního muzea a Moravského zemského muzea vlastní zřejmě nejrozsáhlejší sbírku ptačích vajec v České republice Muzeum Komenského v Přerově. Sbírka pochází převážně z území České republiky, a to od volně hnízdících ptáků; jen malá část od ptáků chovaných v zoologických zahradách. Obsahuje 12 600 vajec 465 druhů ptáků.

Největším sběratelem a milovníkem vajec na světě je dr. Márton Németh z města Gyöngyös v severním Maďarsku. Ve své kolekci jich má již požehnaných 36 200. Nejmenší vejce v jeho sbírce patří pěnici, největší pak labuti.

Světový rekord ve smažení míchaných vajíček

O zápis do Guinessovy knihy rekordů požádala v květnu 1989 skupina obyvatel burgenlandské obce Drasmarkt. Tvrdí, že vytvořila světový rekord ve smažení míchaných vajíček. Technická data: deset krát jeden metr velká pánev, pět tisíc vajec, 40 kg sádla a 32 plynových hořáků. Za hodinu by světový rekord na světě. Po potlesku se pak rekord během několika minut ztratil v žaludcích 3000 svědků. 

Reklama

Výběr článků

Načítám