Hlavní obsah

Největší sklípkan na výstavě v pražské zoo měří téměř 30 centimetrů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U mnoha lidí vyvolávají odpor až panickou hrůzu, při pohledu i na malého pavoučka dostávají hysterické záchvaty padají do mdlob. Většina z nich není nebezpečná, naopak nás zbavují všelikého odporného hmyzu. Výstavě sklípkanů v pražské zoo bude vévodit téměř třiceticentimetrová samice.

Foto: zoo Praha

Obří sklípkanka

Článek

Sklípkanka patří druhu Theraposa stirmi. Můžete ji spatřit spolu s dalšími 60 druhy v Galerii Gočárovy domy denně od 10 do 17.30 až do konce září.

Výstavu slavnostně zahájí v sobotu ve 13 hodin Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo, s jejími autory chovatelem Davidem Šťastným a Martinem Smrčkem ze Zoo Praha

Jak zareagují návštěvníci?

„Výstava šedesáti druhů sklípkanů - to tady ještě nebylo. Jsem zvědav na reakce návštěvníků,“ říká Miroslav Bobek a dodává: „Pokud mohu použít takové přirovnání v souvislosti s pavouky, tak tato výstava je teprve první vlaštovka. Bezobratlé chceme v naší zoo představovat mnohem četněji a systematičtěji než dosud."

Kromě obří samice uvidíte další zajímavé druhy sklípkanů. Třeba o něco menší příbuzný druh Theraposa blondi či drobnější, avšak krásně zbarvení jedinci.

Krmení sklípkanů bude atrakcí

Milovníci největších suchozemských bezobratlých živočichů se mohou těšit kromě výkladu také na krmení vybraných druhů. Proběhne v sobotu od 13 do 16 hodin. Zájemci se budou moci také blíže seznámit se sklípkany a prohlédnout si je pod zvětšujícími binolupami.

Program ke sklípkanům je připraven také na neděli (10. září). Celý den zde bude chovatel a od 14 hodin proběhne workshop pro ty, jež se o těchto úžasných tvorech, kteří se během 300 miliónů let téměř nezměnili, touží dozvědět více. Pomocí binolup zjistí vše, co je zajímá.

Reklama

Výběr článků

Načítám