Hlavní obsah

Nejstarší mapa Čech slaví 500 let

Novinky, Kristýna Solničková

V letošním roce uplyne již 500 let od vydání nejstaršího mapového zobrazení území Čech a Kladska, tzv. Klaudyánovy mapy. Biskupství litoměřické při této příležitosti nechalo vytisknout její reprodukci, která má rozměry odpovídající originálu.

Foto: Martin Barus
Článek

Mapa získala své označení podle mladoboleslavského lékaře, lékárníka a tiskaře Mikuláše Klaudyána, který ji nechal v roce 1518 vytisknout v Norimberku. V současné době je známý pouze jediný dochovaný exemplář, který se nachází ve vlastnictví Biskupství litoměřického. Do jeho sbírek se dostal z pozůstalosti litoměřického biskupa a proslulého sběratele Emanuela Arnošta z Valdštejna (1716 až 1789).

Samotná mapa však tvoří pouze jednu třetinu tohoto rozměrného listu. V horní části je vyobrazena hierarchická stavovská struktura Království českého na počátku 16. století. Uprostřed listu se nachází kresba vozu taženého na dvě strany, jejíž interpretace se různí, nejčastěji však bývá vykládána jako obraz dobového konfesního rozdělení české společnosti.

Mapa se pak vyznačuje několika specifiky. Na první pohled zaujme především její obrácená orientace – oblasti severních Čech jsou zakresleny v dolní části mapy. U jednotlivých měst lze pak nalézt symbol svatopetrských klíčů či husitského kalicha, odkazující na převažující vyznání tamních obyvatel.

Ačkoliv bylo v minulosti vydáno již několik reprodukcí Klaudyánovy mapy, Biskupství litoměřické přichází v letošním jubilejním roce se zcela unikátním výtiskem. Jedinečnost této reprodukce spočívá především v rozměrech, které odpovídají originálu, a dále také v kvalitě tisku.

Zájemci tak mají ojedinělou možnost mít tento historický skvost i doma. Více informací lze najít na webu biskupství zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám