Hlavní obsah

Nejprestižnější cenu ve světě deskových her si odnesl německý autor

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena Spiel des Jahres, Hra roku německé kritiky, je považována za nejprestižnější ocenění moderních společenských her na světě. I letos byla udělena porotou sestavenou z kritiků. Na konci července ji získala hra AZUL - v tomto týdnu jsme se dočkali české verze.

Foto: Mindok

Cenu Spiel des Jahres 2018 převzal v Berlíně Michael Kiesling.

Článek

Pomyslnou štafetu ocenění srovnatelného s filmovými Oskary předal Vlaadi Chvátil, český autor hry Krycí jména, která cenu kritiků získala v loňském roce. AZUL vymyslel a zkonstruoval německý herní designer Michael Kiesling v roce 2017.

Cena je pravidelně udělována v Berlíně již od roku 1979 a jejím cílem je vyzdvihnout nejlépe propracované hry pro dospělé a starší děti a udržovat tradici hraní her mezi přáteli a v rodinách, což rozhodně podporuje tolik potřebnou soudržnost.

Mezi hlavní kritéria hodnocení her je například hlavní idea hry - originalita, hratelnost a vzdělávací hodnota. Porota přiděluje body i za formu pravidel – uspořádání, jasnost a pochopitelnost. O ocenění může rozhodnout také balení, rozvržení hrací desky a podoba pravidel, design, především funkčnost a celková kvalita obsaženého materiálu.

Hra vás zavede na dvůr portugalského krále Manuela I. na přelomu 15. a 16. století, kdy se král právě vrátil z návštěvy španělské Alhambry, kde ho doslova okouzlily paláce středověkých Maurů, vykládané překrásnými keramickými dlaždicemi azulejos. Rozhodl se, že tyto mozaiky chce mít i na svém královském dvoře v Evoře. Povolal tedy ty nejlepší umělce, mistry svého řemesla. Původní maurskou modrobílou barevnost tak portugalští mistři rozzářili do všech možných krás mozaiky.

Pokud jste kreativní, umíte dobře vybírat, počítat a kombinovat, zvolíte správnou strategii a budete mít i kousek štěstí, můžete se jedním z mistrů obkladačů stát i vy.

Reklama

Výběr článků

Načítám