Hlavní obsah

Nejlepší stavby Plzeňského kraje jsou k vidění v Plané

Novinky, Hana Kulawiaková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putovní výstava soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2018 začala v Plané. Vítěze i všechna zúčastněná díla představí na fotografiích ve vestibulu zdejší radnice. Titul Stavba roku Plzeňského kraje si letos odnesly tři stavby a další byly oceněny.

Foto: Stavba roku Plzeňského kraje

Výstava ke Stavbě roku Plzeňského kraje 2018 v Plané

Článek

Jaké stavby se přihlásily do soutěže o titul Stavba roku Plzeňského kraje 2018 a které z nich byly oceněny, ukáže putovní výstava na šesti zastávkách. První z nich je město Planá. Expozice tu bude umístěna ve vestibulu historické radnice na náměstí Svobody.

To je čerstvým držitelem Ceny hejtmana Plzeňského kraje za zdařilou rekonstrukci, která podle odborné poroty dokázala skloubit kvality historického prostředí s aktuálními potřebami moderního města. Planá tak zopakovala úspěch z loňského ročníku, kdy získala titul Stavba roku Plzeňského kraje 2017 pro zrekonstruované KINONEKINO a Cenu poroty pro novou smuteční síň.

Autorem architektonického návrhu a projektu rekonstrukce náměstí byl Atelier Soukup Opl Švehla s.r.o. a investorem město Planá. Jeho starostka Martina Němečková přiblížila průběh stavby: „Již v roce 2014 byla opravena hlavní komunikace procházející náměstím. Věděli jsme, že pod asfaltem se nachází původní kamenná dlažba, a tak byly zbytky asfaltového povrchu odfrézovány, kostky vyjmuty, očištěny a znovu použity. Mezitím Ateliér Soukup dokončoval projekt celého náměstí. Rekonstrukce dle tohoto projektu proběhla na etapy za plného provozu v letech 2017 a 2018. Po loňských dvou oceněních KINANEKINA a smuteční síně nám letos přibylo třetí ocenění za náměstí. Stále si myslím, že když dáte důvěru profesionálům – architektům, vždy se to vyplatí.“

Všech 32 staveb, které se letos o ceny v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje ucházely, uvidí návštěvníci v Plané až do 18. srpna. Poté se výstava přesune do Stříbra.

Další informace o soutěži najdete na www.stavbarokupk.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám