Hlavní obsah

Nejlepší socha Valašského kumštování trvale ozdobí kloboucké náměstí

Novinky, Lenka Zvonková

Letošní Valašské kumštování, které se ve Valašských Kloboukách uskuteční od 12. do 15. července, vyzve zúčastněné umělce k unikátní soutěži. Vůbec poprvé v historii této živé přehlídky výtvarného umění bude vybrána socha, která bude trvale umístěna na zdejší Masarykovo náměstí.

Foto: Lenka Zvonková

Valašskokloboucký řezbář Zdeněk Matyáš při tvorbě

Článek

„Během každého ročníku Valašského kumštování vzniká řada překrásných uměleckých děl. Napadlo nás, že je to škoda, když tu žádné z nich nezůstává, aby město oživilo, dělalo radost návštěvníkům a připomínalo letní setkání výtvarníků. Vyhlásili jsme proto soutěž Sochy do města, jejímž prostřednictvím chceme v budoucích letech postupně vytvořit venkovní galerii uměleckých děl přímo v centru Valašských Klobouk,“ vysvětlil záměr místostarosta města Martin Janík.

Pro premiérovou sochu z letošního ročníku Valašského kumštování už je určeno i místo, a to v pravém horním rohu Masarykova náměstí. Tématem soutěže je Valašsko a jediným omezením maximální velikost 3 metry. Autor vítězné práce získá odměnu 20 tisíc korun.

„Autoři by měli svá díla s valašskou tématikou dopracovat přímo v průběhu čtyřdenního soustředění zde na náměstí. Z přihlášených prací pak bude vybírat jak odborná komise složená z místních výtvarníků a zástupců města, tak prostřednictvím ankety i široká veřejnost,“ řekl za pořadatele Jiří Ročák, předseda Sdružení valašskoklobouckých výtvarníků Vincúch. Komise si přitom vyhrazuje právo vítěznou sochu nevybrat.

Do výtvarné soutěže se budou moci zapojit jak umělci, kteří již účast na Kumštování přislíbili, tak i noví zájemci, kteří se zde třeba doposud nepředstavili. Stačí se obrátit na pořadatele akce, jejichž kontakty jsou na www.kumstovani.cz.

Červencové setkání výtvarníků do města pozve řezbáře, malíře, keramiky, kováře, sochaře a další umělce, kteří budou po čtyři dny tvořit přímo před zraky návštěvníků. Jeho posláním je umožnit lidem sledovat vznik uměleckého díla od prvního tahu štětce či záseku rydla až po finální podobu. Tvůrčí program dokreslí i jarmark lidových produktů, výstavy a hudební scéna s folkovými, rockovými, jazzovými a dalšími kapelami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám