Hlavní obsah

Nejlepší přítel člověka bydlel i na zámku v Mníšku

Novinky, Marie Charvátová

O víkendu jsou pro návštěvníky zámku Mníšku pod Brdy připraveny rozličné prohlídky pro děti i pro dospělé. Zámek má otevřeno téměř až do konce roku, v prosinci se můžete těšit na vánoční i Mikulášský program.

Foto: Anna Čelouchová

Na Mníšku je pěkně i během podzimu.

Článek

Na hradech, zámcích i jiných šlechtických sídlech nebydlelo jen bohaté panstvo, ale i jejich oblíbení zvířecí společníci. Součástí zámků a zámeckých zahrad bývaly voliéry pro vzácné ptactvo, jezírka pro zlaté rybky, psince, stáje, malá akvária i velké výběhy. Králové si zakládali zvěřince, ve kterých se mohli pyšnit exotickými zvířaty, šlechtici zaváděli chovy vzácných koní a účastnili se honů a lovů s doprovodem své psí smečky.

Pes je přítelem člověka odedávna. Ani v rodině posledních mníšeckých pánů nechyběl. Pana barona věrně doprovázel při pochůzkách lesem, pod nohami jeho dětí poskakoval při výletech do přírody nebo sběru třešní. Při těchto radovánkách je dokonce zvěčnělý i na černobílé fotografii, kterou můžete spatřit na prohlídkách pro děti v neděli 11. října.

Na prohlídkách s názvem O zvířátkách zámeckých pánů navštívíte soukromé pokoje pana barona a jeho ženy a dozvíte se například i to, že zámecké děti chovaly ve svém pokojíku malou žabku rosničku.

Rodiny s dětmi se mohou těšit na zvláštní prohlídky i v sobotu 10. října. Připraveny jsou Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou. Víte, jakou květinu nosila bílá paní, kdo hraje v pohádkách karty a která slečna odmítla namyšleného knížepána? Pokud ano, určitě hravě najdete všechny pohádky, které se na mníšeckém zámku poztrácely.

Prohlídky pro děti jsou připraveny každý víkend. Zámek má otevřeno až do 18. prosince, v době adventní se můžete těšit na vánoční výzdobu a speciální Vánoční prohlídky s adventními zvyky. V sobotu 5. prosince do zámku dokonce zavítá Mikuláš s čerty a anděly. V tajemném sklepení se otevře Peklo i Nebe, kde na děti čekají hry, hádanky, zpívání koled, říkání básniček i sladká odměna.

Pro dospělé návštěvníky jsou od úterý do neděle otevřeny dvě prohlídkové trasy, na kterých zavítají do reprezentačních místností, kde se jim představí bydlení drobné šlechty od konce 18. až do počátku 20. století, i do soukromých pokojů posledních majitelů, rodiny Kastů, která na Mníšku bydlela ještě v době první republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám