Hlavní obsah

Nejlepší orientační běžci se utkali o Velkou cenu Olomouce

Novinky, Josef Zajíc

Nejlepší orientační běžci se setkali v pátek 5. října, aby se utkali o Velkou cenu Olomouce v orientačním sprintu a o Pohár primátora města Olomouce.

Foto: Josef Zajíc

Velká cena Olomouce v orientačním sprintu. Start 5.10.2012

Článek

Horní náměstí v Olomouci, radnice s orlojem a sloup Nejsvětější trojice byly svědkem závodu Velké ceny Olomouce v orientačním sprintu o " Pohár primátora města Olomouce".

"Součásti Velké ceny Olomouce jsou i závody pro žáky a studenty olomouckých škol a  okolí. Tímto způsobem chceme podpořit zájem mládeže o sport, což je jedna z našich priorit. Možní adepti orientačního běhu budou mít možnost vyzkoušet si toto zajímavé odvětví a současně na trati uvidí ty nejlepší závodníky přímo v akci. Věřím, že to žáky osloví a přivede k pravidelnému sportování." řekl mimo jiné primátor města Olomouce Martin Novotný.

Ředitel závodu pro 360 závodníků Jindřich Smička, hlavní rozhodčí David Aleš a stavitel tratí David Vláčil měli spoustu práce s chodem závodu.

" Orientační běžci se po čtyřech letech vrátili do Olomouce, kdy se zde konalo Mistrovství světa v orientačním běhu 2008. Toto mistrovství bylo odborníky ze světa hodnoceno jako jedno z nejlepších v historii pořádání světových orientačních šampionátů. A právě pořadatelé z oddílu OB SK UP Olomouc s SK Prostějov spolu s pořádajíci agenturou TK PLUS opět pořádají závod VC v Olomouci v orientačním sprintu. Běžci tak budou mít možnost si zazávodit v krásných olomouckých parcích, vychutnat orientaci v historických uličkách a zákoutích starého města a připomenout si kvalitní mapy z MS OB 2008," podotkl před závodem místopředseda Českého svazu orientačních sportů Ivan Matějů.

Nejlepší elitní ženy a muži

Po slavnostním zahájení byly divákům představeny nejlepší elitní ženy a také muži, kteří bojovali o  medaile, věcné ceny a finanční odměny. Kromě kategorií Elita zde startovaly i kategorie od D 16 a H 16 až po staré vererány D 55 a H 55.

Mapa v měřítku 1:5000 zabírala prostor historického okolí Horního náměstí v Olomouci a areál Botanické zahrady. Start a cíl byl před historickou radnicí, kde čas odměřoval orloj a také elektronická časomíra.

V 18 hodin bylo slavnostní vyhlašování výsledků od katerorií žáků, dorostenců až po nejlepší elitní běžce.

Pohár primátora města Olomouce získala závodnice z LOKO Pardubice Iveta Duchová. Zdolala trať 2,1 km za 11:08 minut před Ivetou Kabátovou z SK Žabovřesky z Brna (11:19) a třetí Gomzyk -Omovou z TJ Turnov (11:19). Běželo 31 žen.

V 50členném poli mužů byl nejrychlejší a získal Pohár primátora města Olomouc Tomáš Dlabaja z OOB TJ Turnov, trať 2,7 km uběhl za 13,10, před Štěpánem Kodedou - Sportcentrum Jičín (13:22) a Janem Procházkou z SK Praga Praha (13:25).

V průběhu slavnostního zahájení předvedla své taneční umění děvčata z Free Dance. Po celou dobu konání závodu komentoval události sportovní komentátor Štěpán Škorpil. K závodu byl vydán exkluzivní barevný program. Výsledky byly okamžitě vyvěšovány.

Dokument z VC Olomouc a z Mistrovství ČR ve štafetách bude vysílat Česká televize na ČT Sport v  úterý 9. 10. v 17.35 hodin. Reprízu pak ve středu 10. 10. 2012 v 02.05 a v 10.30 hodin.

Zajímavosti na: www.orientacnibeh.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám