Hlavní obsah

Nejlepší kronikáře mají v Korytech, Žihli a ve Starém Plzenci

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicet kronik soutěžilo o tu nejlepší v Plzeňském kraji. Ve třech kategoriích ceny pro vítěze získaly kroniky obcí Koryta (Plzeň-sever), Žihle a kronika města Starý Plzenec.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo 24. listopadu 2015 v Měšťanské besedě v Plzni.

Článek

Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo 24. listopadu v Měšťanské besedě v Plzni.

„Pokud je mi známo, nikde v celé České republice se v letošním roce žádná podobná soutěž nekoná. Jsme jediným krajem, který se pokouší takto skromně ocenit práci obecních kronikářů. Iniciátorem soutěže byla před pěti lety Milada Emmerová, která s touto ideou přišla. Letos se jedná už o 3. ročník,” řekl v úvodu slavnostního dopoledne vedoucí odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Plzeňského kraje Miloslav Michalec, který se podílel na organizaci soutěže.

Letošních 40 přihlášených kronik je jen o 9 méně než v minulém ročníku. Novinkou letošní soutěže je skutečnost, že soutěžily i kroniky částí obcí.

Odborná porota udělila ceny vždy třem obcím ve třech kategoriích: obce do 500 obyvatel, obce od 500 do 1500 obyvatel, velké obce nad 1500 obyvatel.  Hodnocena byla zejména obsahová a stylistická úroveň, soulad s právními předpisy, grafické ztvárnění, případně vlastní ilustrace, struktura a tematické členění, kvalita dokumentace současného dění v obci a veškeré přílohy ke kronice.

V kategorii do 500 obyvatel si bronz odnesla kronikářka Ivana Szobonyová za vedení kroniky obce Kornatice, druhé místo obsadila kronika obce Štichov vedená kronikářkou Andreou Bauerovou a první příčku získala kronika obce Koryta na severním Plzeňsku zpracovaná Naděždou Pluhařovou.

Třetí nejlepší kronikou v kategorii od 500 do 500 obyvatel získala obec Kyšice, kde kroniku vede Jana Šnajdrová, stříbro si odnesla Dagmar Marešová za kroniku obce Nalžovské Hory a zlato obdržela kronika obce Žihle kronikáře Jaroslava Vintra.

Mezi obcemi a městy nad 1500 obyvatel třetí místo obsadila kronika města Přimda vedená kronikářem Josefem Rídlem, jako druhou nejlepší kroniku vyhodnotila porota kroniku obce Strašice kronikáře Petra Prokůpka a fanfára pro první místo zněla pro město Starý Plzenec, kde se o kroniku stará Věra Fenclová.

Kromě diplomů získaly obce za umístění na 3. místě odměnu ve výši 3000 korun. Pomyslný stříbrný stupínek je oceněn Plzeňským krajem částkou 5000 korun a první místo jo honorováno odměnou 10 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám