Hlavní obsah

Nejlepší čarodějnice dostane chytrý mobil

Novinky, Věra Janků

Poslední dubnová noc je od pradávna magická. Otevíraly se jeskyně s poklady, čarodějnice se slétaly na své reje. Největší dostaveníčka se prý děla o Filipojakubské noci na Petrových kamenech v Jeseníkách. Letos se staletá tradice mění. Tentokrát se čarodějnice potkají v jesenických lázních.

Foto: PLL a.s.
Článek

V rámci projektu Lidové zvyky a folklór nezná hranic jesenické lázně ve spolupráci s Olomouckým krajem připravily velmi příjemné odpoledne a následně i večer pro čarodějnice z českého i polského Slezska, malé, velké, mladé i stoleté, bez koštěte i ty, které jsou „in“ a jdou s dobou.

Program začne pozvolna dvě hodiny po poledni, kdy přítomné na lázeňském hřišti přivítá pohádková babička, přichystané kolotoče nebo skákací hrad. Ty sportovněji založené čarodějnice, a možná i čarodějové a černokněžníci z obou stran hranice, jistě nepohrdnou trampolínou a troškou nordic walkingu. Zvídavé naopak čeká prohlídka lázní s průvodcem, při které se dozvědí jistě mnoho zajímavostí a také zavítají do hrobky zakladatele lázní Vincenze Priessnitze.

A pak to propukne! S pátou hodinou odpolední se rozpoutá skutečný rej masek. A nebude ledajaký, protože na ty nejlepší čarodějnice, čaroděje nebo černokněžníky čekají dva chytré telefony. Rej doplní vystoupení šumperské kapely Holátka a Big bandu Henryka Weznera z Nisy.

Se západem slunce bude také zapálena hranice na ochranu před zlými duchy a démony a bude představena tradice pálení čarodějnic. Malou odměnou pro všechny zúčastněné budou s úderem desáté hodiny večerní balónky štěstí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám