Hlavní obsah

Nejkrásnější rozhledna Česka stojí na nejvyšším vrcholku Orlických hor

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 26. října 2019, kdy byla slavnostně otevřena, ji navštívilo několik tisíc lidí. Nejvíce turistů k ní proudí během víkendových dnů s modrou oblohou. O čem je řeč? O rozhledně na Velké Deštné, nejvyšším vrcholku Orlických hor, která zvítězila v anketě o nejkrásnější rozhlednu minulého roku.

Foto: Dana Ehlová

Nejkrásnější rozhledna Česka.

Článek

Ti, kdo ji viděli, a především ti, kdo se pohledem z ní kochali krásou krajiny blízké i vzdálené, jsou určitě přesvědčeni, že jí titul "nejkrásnější" patří právem.

Anketu vyhlásil Klub přátel rozhleden a výsledky byly zveřejněny před několika málo dny. Rozhledna na Velké Deštné zvítězila se značnou převahou, když získala 556 hlasů, zatímco druhý v pořadí Funpark Šibenik v Mostě 478 hlasů a třetí Šťastná věž ve Spáleném Poříčí 423 hlasů.

Další místa obsadily Vyhlídka u Zámečku v Lovosicích, Haniperk na Svobodné hoře u Vodňan, Šibenice u obce Stěbořice, Hradišťský vrch u Kaplice, rozhledna Slatina, Veselská rozhledna u Oder, Stezka Valašska v Beskydech, Boží vyhlídka u Božího Daru a Cihelka v Libčicích nad Vltavou.

Připomeňme, že nejkrásnější rozhledna roku 2019 stojí ve výšce 1115 m n. m. na vrcholku Velká Deštná. Podle projektu kanceláře architekti.in vyrostla za necelého půl roku díky firmě Elektroin z Náchoda. Má tvar nepravidelného pětiúhelníku, ocelovou konstrukci a dřevěné opláštění. Náklady činily za bezmála 5 milionů korun.

Vzhled rozhledny je inspirován přírodními podmínkami, panujícími na Velké Deštné. O tom, že je zde třeba počítat především s deštěm, vypovídá už sám název hory, k němu se pravidelně přidává vítr o různé síle, která ovlivňuje směr a úhel padajícího deště. Hlavním vizuálním a výtvarně-estetickým motivem návrhu se proto stal déšť unášený větrem.

Vyhlídková plošina ve výšce 17,60 m umožňuje při dobré viditelnosti mimořádný výhled do podhůří na české i polské straně. A naopak špičku rozhledny „vykukující“ z nejvyššího vrcholku Orických hor zaznamenali lidé z poměrně velké vzdálenosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám