Hlavní obsah

Nejen na svařáku v adventním Regensburgu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svařáček tu, svařáček tam, mezi tím něco klobásek či preclíků, a ani lok vynikající pálenky neujde pozornosti. Nevtíravá atmosféra blížících se svátků v Regensburgu je povznášející. Až na výjimku na hlavním trhu, kde je to hodně živé, žádné ataky Bílých Vánoc, Rolniček nebo Tiché noci.

Foto: Vratislav Konečný

Bubny rozpohybovaly značnou část přihlížejících

Článek

Jen vjemy čichové, zrakové a zejména chuťové. A protože prastaré bavorské město leží nedaleko našich hranic, čeština tu zní na každém kroku.

Již u nádraží stojí stánky, v nichž se prodává svařené víno, dětský punč a další nápoje pro zahřátí, ale abyste nasáli krom tekutin i trochu atmosféry, je třeba zajít do města. Vánočních trhů je několik, můžete začít třeba u thurn-taxiského paláce a pokračovat do centra. Největší najdete na Neupfarrplatzu, sem je nejlepší přijít za tmy, kdy jsou stánky osvětlené.

Na rozlehlém prostranství kolem kostela jsou jich desítky, tady se soustřeďují kulinářské speciality, jakými jsou půl a čtvrtmetrové klobásy, ale i jiné uzeniny. Většinou tu hraje nějaká kapela, je tu dost hlučno, ale veselo, pro děti trochu kýčovitý, leč stále obsazený kolotoč.

Štrýcl je obyčejné trdlo

Skromnější jsou trhy u Staré radnice, menší trh na Haidplatzu oživl skupinou bubeníků, nejprve hráli na podiu, po chvíli procházeli mezi popíjejícími a pojídajícími, ochutnejte vynikající Striezel, u nás ho kupujeme jako trdlo. Ke svařáku výborný doplněk. Ovšem co u nás koupíte za padesátku, tady musíte přitlačit, čtyři eura za velkou díru obalenou těstem asi leckoho odradí.

Na většině míst se prodávají i horké kaštany nebo ořechy, někde narazíte i na rakouskou specialitu císařský trhanec, Kaiserschmarrn, o kterém jde legenda, že vznikl rukama císařovny Sissi, nicméně jeho pomazaná Výsost císařský manžel František Josef ho měl velmi rád. Bavoři ji stejně rádi jako jejich sousedi.

Sekanou neboli Leberkäse můžete pojídat s chlebem, bramborovým salátem, nebo preclíky. Vařené vepřové koleno se zelím a samozřejmě pivem je pochoutkou, lepší je ale v letních měsících někde na zahrádce restauračky.

Hrnky ještě neumíme

Teplé nápoje se tradičně prodávají do speciálně k tomu vyrobených hrnků. U nás to ještě nezabralo, míst s podobným nádobím je jen pár, místní jsou hezké i jako dárek a vozí si je domů z různých měst většina návštěvníků. U nás to zatím neprorazilo, a když, tak jsou nijaké, nic neříkající.

O klobáskárně na nábřeží jsem již psal, snažte se tam procpat a pár uzenin schramstnout, než se vydáte přes Kamenný most na proslulý trh u františkánského kláštera. Sem chodí místní debužírovat a pokecat si, u stánků je stále plno.

Kdybyste potřebovali jakoukoli informaci, zajděte buď do centra kousek od mostu, nebo do infostřediska v přízemí Staré radnice. Poradí vám takřka se vším. Určitě strávíte příjemné hodinky bez spěchu, v poklidu, nebo družné zábavě. Nikdo se tu na nikoho nemračí, a pokud, dá se docela snadno identifikovat, odkud mrzouti pocházejí.  

Reklama

Výběr článků

Načítám