Hlavní obsah

Nejdražší obraz Františka Kupky vystaven v jeho rodném Opočně. Pouze dva dny

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za kulturní událost roku je označena výstava obrazu Františka Kupky Plochy příčné II v malířově rodném městě Opočně, která probíhá 21. a 22. září. Až do nedělní 17. hodiny lze ve výstavní síni Františka Kupky a Luboše Sluky na prvním nádvoří zámku zhlédnout toto po všech stránkách výjimečné dílo.

Foto: Dana Ehlová

Kulturní událost roku - obraz Prochy příčné II Františka Kupky ve výstavní síni Opočně.

Článek

Projekt nazvali organizátoři, jimiž jsou Královéhradecký kraj a město Opočno, zcela symbolicky „Já se tam vrátím”, neboť právě prostřednictvím tohoto ojedinělého díla se domů – do Opočna – vrátil dva dny před výročím svého narození (23. září 1871) malíř světového významu a zakladatel abstrakce v malířství František Kupka.

Přísná bezpečnostní opatření

Zahájení výstavy si nenechalo ujít mnoho významných hostů, které přivítali starostka Opočna Šárka Škrabalová a hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán. Své zastoupení mělo velvyslanectví Francie v Praze, francouzské město Puteaux, kde malíř strávil většinu života, samozřejmě také Galerie Kodl, která zajistila nejen zápůjčku obrazu, ale i jeho přepravu probíhající za přísných bezpečnostních opatření.

Veřejnost tak může vidět dílo s originálním prostorovým pojetím i odstupňovaným barevným řešením. Obraz Plochy příčné II je protějškem k malbě téměř shodného formátu Plochy příčné I, která je ve sbírce Národní galerie v Praze.

Rekordní dražba

František Kupka obraz v roce 1946 věnoval svému pražskému příteli jako poděkování za pomoc s retrospektivní výstavou v pražském Mánesu. V roce 1968 byl součástí Kupkovy výstavy ve Valdštejnské jízdárně v Praze, aby se pak vytratil z povědomí s tím, že ho stále vlastnila rodina původního majitele.

Dne 26. května letošního roku vydražil obraz Plochy příčné II neznámý sběratel za naprosto rekordních 78 miliónů korun včetně aukční přirážky na aukci Galerie Kodl v Praze na Žofíně. Cena, za níž se podařilo obraz vydražit, se nesmazatelně zapsala do historie českého výtvarného umění i českých aukcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám