Hlavní obsah

Nejdelší českou jitrnici vyrobili v Hodoníně, měří přes čtyři metry

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká databanka rekordů je bohatší o další zápis, kterým se od 9. března mohou chlubit obyvatelé Hodonína. Právě v jejich městě byla vyrobena 435 centimetrů dlouhá jitrnice, oficiálně uznaná za největší v České republice.

Foto: Agentura Dobrý den Pelhřimov
Článek

Obří jitrnici vyrobil kolektiv zaměstnanců společnosti Maspro Hodonín v rámci akce Den zábavy. Jitrnici o délce 435,5 cm a váze 2,45 kg zkonzumovali fandící diváci, ale až po té, kdy její míry oficiálně zaznamenal Michal Jurečka z pelhřimovské Agentury Dobrý den, která rekordy již několik let registruje.

Poslední rekordní jitrnice měřila tři metry a padesát centimetrů, na rozdíl od hodonínské, která je z jednolitého střeva, byla ale vyrobena ze střev napojovaných.

Hodonínští řezníci se na rekord důkladně připravovali. Tu skutečně rekordní se jim podařilo vyrobit až na potřetí. V délce střeva podle nich problém nebyl, protože vepř má střevo dlouhé deset metrů. "Problém nastává v okamžiku, kdy se má příliš dlouhá jitrnice napojit. Pak je totiž potřeba střevo ohřát, přenést a vytáhnout," konstatoval jeden z pracovníků firmy Roman Pastyřík, podle něhož se hodonínští budou snažit vlastní rekord překonat.

Česká kniha rekordů eviduje řadu dalších rekordů, týkajících se výroby jídla. Najdeme v ní mimo jiné největší pecen chleba, vajíčkovou amoletu či štramberské ucho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám