Hlavní obsah

Neformální setkání na nové železniční zastávce Havířov střed

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 1. března do 16. října byla ve výstavbě nová železniční zastávka Havířov střed, kterou v úterý navštívili zástupci města Havířov, Moravskoslezského kraje, Správy železniční dopravní cesty a národního dopravce Českých drah. V neformálním setkání zhodnotili účelné stavební dílo.

Foto: Josef Zajíc

Havířov 17.10.2017 Nová železniční zastávka Havířov střed.

Článek

Nová železniční zastávka Havířov střed je postavena v téměř těsné blízkosti nemocnice v Havířově, obchodního centra a v podstatě i centra města. Zastávka je umístěna přímo u silničního mostu v blízkosti Dělnické ulice a zároveň se nachází v docházkové vzdálenosti od zastávky městské i příměstské autobusové dopravy.

„Zastávka Havířov střed se měla původně jmenovat Havířov nemocnice. Stavba byla zahájena 1. března. Byla vysoutěžena firma, která tuto zastávku stavebně prováděla. Stavbu tedy realizovala společnost Hroší stavby Morava a. s. z Olomouce. Celkové investiční náklady jsou 37 miliónů korun,” informoval Ing. Jiří Macho, ředitel oblastního ředitelství SŽDC Ostrava.

Pro cestující jsou připraveny dvě poměrně dlouhé nástupiště, takže se dá k nástupištím přicházet pohodlně z obou stran mostu. Peron nástupiště má potřebnou výši 550 mm, aby byl dodržen bezbariérový nástup do železničních souprav.

Přístřešky na obou nástupištích jsou velmi jednoduché, v provedení antivandal. Sedačky v přístřešcích i lavičky jsou přizpůsobené pohodlnému sezení, ale nedovolí pohodlně ležet. Obě nástupiště jsou osvětlené a zajištěny bezpečnostními kamerami. Jsou osazeny informačními světelnými i zvukovými systémy. V okolí zastávek nejsou WC.

„V současné době na trati máme velkou výlukovou činnost na úseku Albrechtice - Havířov, takže se jezdí jen na jedné koleji a nastupuje se v obou směrech jen na jednom nástupišti. V každém případě práce budou ukončeny do konce roku 2017 a od nového roku se bude jezdit normálně v obou směrech,” dodal Jiří Macho.

„Jsme rádi, že zastávka je hotová, že tu mohou cestující nastupovat a vystupovat. Očekáváme, že se zvýší počet cestujících, protože zastávka téměř bezprostředně sousedí s centrem města. Počítáme, že bude zde nastupovat okolo 600 lidí denně,” konstatoval Ing. Miroslav Klich, obchodní ředitel Regionální obchodního centra ČD.

„Taková zastávka se určitě vyplatí. České dráhy se snaží, aby byly blíže lidem. Totéž se bude týkat chystané zastávky Ostrava - Zábřeh, která má být zprovozněna v příštím roce,” dodal Miroslav Klich.

Neformálního setkání na nové zastávce Havířov střed se zúčastnila také primátorka města Havířova Mgr. Jana Feberová, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Ing. Jakub Unucka, který má ve svém řízení chytrý region, dopravu a silniční hospodářství, a Kateřina Šubová ze Správy železniční dopravní cesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám