Hlavní obsah

Nedělní výlet do Jeseníků rekreačním retrovlakem

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý víkend směřují z moravských měst a vesnic do zasněžených Jeseníků vášniví milovníci zimních sportů. Manželé Svobodovi z Ostravy do oblíbené Malé Morávky jezdí pravidelně víkendovými skibusy, jež provozuje dopravní společnost Arriva Morava.

Foto: archiv SŽS

Nedělní retrovlak vyjíždí z ostravského nádraží Střed pět minut po sedmé hodině ráno.

Článek

Tentokrát však Svobodovi pohodlný autobus vymění za originální jízdu retrovlakem. V neděli 19. února ji organizuje Slezský železniční spolek (SŽS) z Horního Těrlicka. I když vznikl teprve loni, setkává se s velkým ohlasem veřejnosti.

„Jízdu do Malé Morávky organizujeme primárně pro turisty a lyžaře,“ uvedl člen výboru SŽS Ladislav Antalec. „Obec a okolí se nachází v malebném podhůří Jeseníků a je odedávna turisticky zajímavou lokalitou nejen pro Ostraváky. Na trať, která byla v roce 2009 odsouzena k zániku, a jen díky ohromnému úsilí nedrážních subjektů se ji podařilo zachránit, vyrážíme s naším retrovlakem, abychom ukázali, že lokálka má stále co nabídnout.“

Vlak ve stylovém retronátěru bude sestaven z motorových a přípojných vozů M152 (legendárních osmsetdesítek) ze 70. let minulého století. Kapacita je pro 160 sedících cestujících a v tuto chvíli je podle informace Hany Antalecové ještě zhruba 40 jízdenek v prodeji.

Z nádraží Ostrava-střed vyjíždí v 7.05 hodin, následně pak zastavuje v Opavě, Krnově a Bruntále. Do Malé Morávky dorazí v 9.38 hodin. Organizátoři ze SŽS ve spolupráci se Ski Arenou Karlov zajistili přípojové autobusy a skibusy. Budou cestující čekat přímo na vlakovém nádraží a následně je zavezou do velkého karlovského areálu, který vášnivým lyžařům nabízí jedenáct kilometrů sjezdovek na jeden skipas. Kdo si vybavení nepřiveze, může si ho zajistit v půjčovně Ski Areny Karlov.

Možností ke strávení nadcházející neděle pod Pradědem je však mnohem více. Například hotel Brans v Malé Morávce nabízí relaxační pobyt v pivních lázních, které jsou každý víkend v provozu. Zvláštní autobusová linka sveze účastníky vlakové retrojízdy i do Karlovy Studánky, která se pyšní nejčistším vzduchem ve střední Evropě.

Na své si přijdou také milovníci fotografování. Jim poslouží zvláštní fotovlak, který ve 13.45 hodin vyjede z Malé Morávky směrem do Světlé Hory a následně do Bruntálu. Má naplánovány zastávky, aby si cestující mohli pořídit pěkné záběry z okolní přírody. Nezbývá než jim popřát pěkné počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám