Hlavní obsah

Nedaleko silničního tahu z Vídně k naší hranici lákají k návštěvě hrady i zámky

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestou k přechodu Halámky (nebo na České Velenice) je možno navštívit nespočet historicky a turisticky zajímavých objektů. Některé z nich jsou vidět přímo z auta, k jiným stačí popojet pouhých pár kilometrů.

Foto: Petr Hejna

Kreuzenstein

Článek

Přímo z dálnice za Vídní je zhruba 10 km po vyjetí z města napravo vidět monumentální středověký hrad Habsburků Kreuzenstein. Má za sebou pestrou minulost – od vzniku ve 12. století po třicetiletou válku, kdy nebyl dobyt, odstřel švédským maršálem v roce 1645 a obnovu v roce 1874 hrabětem Wilczekem.

Nově byly prostory otevřeny až v roce 1906 za účasti císaře Viléma II. Další újmu přinesl požár v roce 1915 (po zásahu blesku) i vydrancování sbírek a poškození hradu za světové války v roce 1945. Praktické upozornění návštěvníkům – vstup nelze uhradit platební kartou a neakceptují ani bankovky v hodnotě 200 euro a výše. Otevřeno je do 31. října

V městečku Maissau, kterým se přímo projíždí, je možno prohlédnout si kostel a park s novodobou křížovou cestou, náležející k stejnojmennému zámku. Ten je však v soukromém vlastnictví a veřejnosti nepřístupný.

Nad kotlinou kolem města Horn se nachází opět napravo ze silnice viditelný dvouvěžní poutní kostel Maria Dreieichen, jeden z nejkrásnějších rakouských poutních kostelů. Nedaleko se nachází mariánský pramen a Gráslova jeskyně, je to časté místo návštěv i českých turistů.

Nedaleko pak je nutno sjet za silnice a nechat  se zavést ukazateli k výhledu, kde se nad řekou Kamp tyčí renesanční zámek Rosenburg. Významný je jeho turnajový dvůr a renesanční arkády, samo jádro je pak středověké. Zde je možno použít platební karty, prohlídka trvá zhruba 2 hodiny, otevřeno je do 1. listopadu.

Opět nad řekou Kamp se o pouhých pár kilometrů dál nachází komplex areálu kláštera Altenburg. Úchvatná barokní výzdoba volně přístupného kostela je vskutku fascinující a soulad červeného mramoru s nebesky pastelově modrou a zlatou je překvapující. Ne nadarmo se klášteru říká „barokní klenot Waldviertelu“.

Vrcholy zdejší okázalosti tvoří kromě zmíněného kostela dále knihovna a hrobka s kresbami tance smrti. V rámci okružní prohlídky lze také spatřit "klášter pod klášterem", tedy zakonzervované vykopávky středověkého klášterního objektu.

Uvedené objekty nejsou zdaleka jediné, které se poblíž cesty do naší vlasti nacházejí.

Galerie fotografií a video popsaných objektů zde http://www.transfernet1.wz.cz/rak.htm

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám