Hlavní obsah

Nechte si před létem vyšetřit zdarma svá mateřská znaménka

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestihli jste si během Evropského dne melanomu nechat vyšetřit svá mateřská znaménka? Nevadí. Vítkovická nemocnice pořádá Den prevence rakoviny kůže a zve veřejnost na bezplatné vyšetření znamének. Akce se uskuteční v úterý 11. června od 8.00 do 17.00 hodin v kožní ambulanci Vítkovické nemocnice.

Foto: Hana Szotkowská

Lékaři vyšetří znaménka zdarma a bez nutnosti objednání

Článek

„Smyslem akce je nabídnout široké veřejnosti bezplatné vyšetření znamének a zvýšit tak pravděpodobnost včasného záchytu případných nádorových onemocnění. Podobné akce se uskutečnily nedávno v rámci Evropského dne melanomu, všechny se uskutečnily sice na různých místech, ale ve stejný den. Pokud si někteří nestihli nechat vyšetřit svá mateřská znaménka, anebo z nějakého důvodu ten den nemohli, mají teď jedinečnou možnost,“ uvedla kožní lékařka Vítkovické nemocnice MUDr. Michaela Burdová s tím, že čím dříve lékař nádor objeví, tím větší je pravděpodobnost uzdravení.

Proto je velmi důležité sledovat svá znaménka a jednou ročně si je nechat vyšetřit u odborného lékaře. Dá se bez nadsázky říci, že dermatolog může včasnou diagnostikou a odstraněním počínajícího novotvaru zachránit pacientovi život.  

Maligní melanom vzniká nádorovou přeměnou kožních melanocytů - buněk tvořících hnědý pigment melanin - a patří mezi nejzákeřnější onkologická onemocnění. Přestože v celém světě funguje velmi kvalitní osvěta, počet lidí s tímto onemocněním stále roste. Na vině je mimo jiné změna životního stylu, neboť Češi častěji jezdí na dovolenou za sluncem a chodí do solárií.

„Mnoho lidí dnes považuje opálenou kůži za symbol atraktivity, nicméně opak je pravdou. Nerozumně a hodně opálená kůže je známkou poškození ultrafialovým zářením. Požadovaná snědá barva vzniká jako obranná reakce kůže s cílem zmenšit toto poškození,“ upozornila lékařka.

Melanom kůže se vyvíjí relativně pomalu, od prvních příznaků trvá dva až tři roky, než se vytvoří metastázy i v jiných částech těla. S pokročilejším onemocněním však klesá šance na uzdravení. Melanom se přitom může vyskytnout na jakékoliv části těla, nejčastěji se však nachází na plochách, které jsou vystaveny slunečnímu záření.

„Každý by se měl chránit před sluncem, především pak lidé s citlivějším fototypem pokožky. Bohužel se ale mnoho osob nechrání vůbec, nebo špatně. Když už si jdou koupit ochranný krém, nevědí, podle čeho vybírat, neorientují se v klasifikaci ochranných faktorů, neodhadnou dobu, za kterou je nutné krém nanést znovu,“ podotkla MUDr. Burdová s tím, že na Dni prevence budou mít lidé jedinečnou možnost všechny tyto informace získat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám