Hlavní obsah

Nechte se zviklat k pozoruhodnému putování za balvany a viklany

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme nádhernou přírodu, jenom se umět dívat. Courat se sice dá jen tak bez cíle, ale pokud začnete plánovitě s knihou Výlety za balvany a viklany, přinese vám to velkou radost. Zvlášť pokud fotíte a dokážete ocenit krásu, která nás obklopuje. Knihy Ivana Klicha jsou inspirativní, i tahle zaujme.

Foto: Vratislav Konečný

Balvan Dědek u Žihle

Článek

S Klichem jsem se vydal po vyhlídkách u řek, po jejich přítocích, soutocích, a nikdy jsem nelitoval.

V nejnovější knize popisuje putování za 57 známými balvany a viklany.

To jsou ty ohromné šutry, které spočívají nepatrnou plochou na další kamenné podložce, a protože se dají nebo daly rozpohybovat, říká se jim viklany. Bohužel některé byly poničeny, vandaly ničení přitahuje přímo magneticky.

V každé kapitole se dozvíte něco o historii objektu, pokud se dá říci, že ji takový kus kamene má. Samozřejmě je tu popis, jak se ke kameni dostat, jsou uvedeny i GPS souřadnice a mapky. Možná se vám podaří kámen vyfotit ještě lépe než autor, každý máme jiný pohled na věc.

Výborná kniha na prázdniny, balvanů je tu dost, třeba v okolí Sedlčan je krajina nádherně šutrovitá a ještě podtržena krásou lesů, vod a strání.

Kamenů je po Česku rozeseto obří množství, tohle je jen návod, jak umět brát přírodu za svou.

Vydala Grada, 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám