Hlavní obsah

Nebílovy chtěli zbourat, teď sem jezdí návštěvníci z celé České republiky

Novinky, Vratislav Konečný

Skvost vídeňské stavební školy architekta Johanna Lucase von Hildebrandta je téměř neznámou památkou. Najdete ho nedaleko Plzně, nechal ho postavit hrabě Adam Jindřich ze Steinau, významný válečník konce 17. století, na místě renesanční tvrze. Do současné podoby ho dostavěli Černínové z Chudenic.

Foto: archiv NPÚ, pracoviště České Budějovice

Tohle sídlo bylo určeno k demolici

Článek

Obytné místnosti jsou v křídle s věžičkou, reprezentační prostory a kaple sv. Antonína ve druhém křídle. Do současné podoby ho dostavěli Černínové z Chudenic.

Obytné místnosti jsou v křídle s věžičkou, reprezentační prostory a kaple sv. Antonína ve druhém křídle. Chloubou nebílovského zámku je nádherná výmalba od Antonína Tuvora. Nakonec objekt získali Valdštejnové, těm byl lhostejný, zrovna jako pozdějšímu vlastníku, jímž byl stát. V minulém století se uvažovalo o jeho demolici. Nyní je pýchou  Plzeňska, na fresky se jezdí dívat nejen turisté, ale i odborníci.

Nebílovské kulturní léto je nabité

Evropský hudební festival Europamusicale Musica sacra, zaměřený na oživení duchovní hudby v sakrálních památkách západních Čech, do svého bohatého programu zařadil i koncert hudby řádových kolejí a farních škol v podání žáků hudebních škol pod vedením pedagogů Bc. Karolíny Ronovské (ZUŠ Třemošná) a Tomáše Bastla (ZUŠ Nýrsko).

Na koncert se můžete vypravit do kostela sv. Jakuba staršího na Prusinách v úterý 7. července. Začátek koncertu od 18:00.

Když zní viola a harfa

„V rámci festivalu PROCHÁZKY UMĚNÍM vystoupí v obnoveném tanečním sále zámku Nebílovy dvě přední české sólistky, violistka Jitka Hosprová a harfenistka Kateřina Englichová. V programu zazní skladby Alessandra Rolla, Bedřicha Smetany i Niccoly Paganiniho. Koncert se koná ve spolupráci s Muzeem Kampa a Nadací Jana a Medy Mládkových v pátek 10. července od 18 hodin," informovala mluvčí NPÚ v Českých Budějovicích Mgr. Jitka Skořepová.

Architektonická legenda Oscar Niemayer

V prostorách zámecké galerie můžete až do 26. července zhlédnout výstavu legendy světové architektury - Oscara Niemeyera. Několik desítek fotografií slovinského historika umění prof. Damjana Prelovšeka vzdává hold nejvýznamnějším stavbám hlavního města Brazílie a jejich autorovi.

Všude samé panny

V interiérech nebílovského zámku si od 30. června můžete prohlédnout část unikátní kolekce historických panenek sběratelky Jaroslavy Zborníkové. Výstava bude probíhat v rámci prohlídky zámku s průvodcem a potrvá až do 30. srpna.

Jak to mohlo s Nebílovy dopadnout

V průběhu července a srpna proběhne v prostoru arkádové lodžie zadního křídla nebílovského zámku výstava To nejhorší už je za námi… v rámci projektu Velká hradozámecká inventura.

Výstava fotografií porovnávajících stav zámku před lety a dnes bude mapovat 25 let náročné restaurátorské práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám