Hlavní obsah

Nebe nad Městem Albrechtice rozzářil slavnostní ohňostroj

Novinky, Petra Veselá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo ve čtvrtek 27. prosince v podvečer zavítal do Města Albrechtice, rozhodně nelitoval. V místním kostele Navštívení Panny Marie se totiž uskutečnil koncert vyhlášeného pěveckého sboru Bílovec, který pak na náměstí završil velkolepý ohňostroj.

Foto: Veronika Sztyperová

Sbor Bílovec vystoupil na Vánočním koncertě ve Městě Albrechticích.

Článek

Několik stovek lidí si tradiční povánoční bloumání po supermarketech s neodolatelnými slevami včera odpoledne prostě odpustilo a místo toho dalo přednost příjemné a obohacující kultuře. Už krátce před 16. hodinou se malebný kostelík přímo v srdci podhorského města začal postupně zaplňovat. S úderem 17. hodiny pak už všichni seděli na svých místech.

„Ve spolupráci s Římskokatolickou farností jsme připravili takovou, řekněme, neotřelou zábavu k umocnění prožitku nejkrásnějších svátků v roce. Pozvali jsme k tomu oblíbený pěvecký sbor z Bílovce,“ vysvětlila smysl setkání místostarostka Města Albrechtice Jitka Hanusová.

Těm, kteří dorazili, ani příliš nevadily zimní teploty, které se i přes mocné stěny kostela úspěšně prodíraly dovnitř. Jak se ale zdálo, většina návštěvníků s něčím podobným zřejmě počítala a dorazila až po uši navlečená do adekvátního oděvu.

Všichni společně si pak vychutnávali jedinečný koncert pěveckého sboru Bílovec pod vedením dirigenta Jiřího Šikuly. Zazněly převážně biblické písně, například od Antonína Dvořáka, Modlitba Bedřicha Smetany, nechyběla ani Arcadeltova Ave Maria nebo Vivaldiho Credo. Zejména starším ročníkům při poslechu tklivého chrámového zpěvu se draly slzy do očí, a chvilkové zastavení se ve světě věčného shonu na ně udělalo dojem.

„Taky jsme chtěli všechny pozdravit a prostě jim jen popřát všechno nejlepší do nového roku. To, aby věděli, že nám na radnici není žádný z nich lhostejný, a že se na nás se svými starostmi i radostmi mohou kdykoliv obrátit i v roce s tou obávanou třináctkou na konci,“ podotkla s úsměvem místostarostka Jitka Hanusová.

Příjemné chrámové tóny na úplný závěr vystřídal ohlušující zvuk slavnostního ohňostroje. Pestrobarevnou hru světel na obloze si pak na náměstí Města Albrechtic nenechali ujít ani ti, kterým se do kostela těsně po Vánocích jednoduše nechtělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám