Hlavní obsah

Název sídlu české vlády dal rodák z Nového Města nad Metují Jan Petr Straka

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde sídlí vláda České republiky, je všeobecně známo, stejně jako fakt, že ona budova se nazývá Strakova akademie. Že název tomuto objektu dal rodák z Nového Města nad Metují - císařský tajný rada hrabě Jan Petr Straka z Nedabylic, vědí asi pouze zasvěcení.

Foto: Muzeum Nové Město n.M. (archiv)

Jan Petr Straka z Nedabylic, rodák z Nového Města nad Metují, zakladatel Strakovy akademie.

Článek

Byl to totiž právě Jan Petr Straka z Nedabylic, narozený 6. března 1645 v Novém Městě nad Metují, který roku 1710 odkázal svůj majetek ke zřízení nadace "pro vzdělávání chudé mládeže z vyšších stavů", díky čemuž byla na konci 19. století postavena na levém břehu Vltavy budova, v níž má dnes sídlo naše vláda.  

Jako studentská kolej nemajetných synů české šlechty bohužel nesloužila Strakova akademie dlouho, využití se měnilo a k vládním účelům je využívána od roku 1945. Vraťme se ale do východních Čech a k člověku, jehož jméno budova nese.  

Nové Město nad Metují „objevilo“ souvislosti spojené se životem a odkazem rodáka z domu č. p. 8 A na dnešním Husově náměstí teprve nedávno, o to větší pozornost mu v současné době věnuje.       

V den, kdy uplynulo od narození Jana Petra Straky z Nedabylic 370 let, tedy 6. března 2015, byla na domě, kde se tento hrabě a mecenáš narodil, slavnostně odhalena pamětní deska, protože nemůže být pochyb, že právě tento rytíř patří do elitní společnosti s místem narození v Novém Městě nad Metují. 

Zásluhu na zviditelnění Jana Petra Straky z Nedabylic v jeho rodišti má především místní spolek Poznávání, kterému se daří nejen upozorňovat veřejnost na krásu města i jeho okolí, ale také představovat zdejší zajímavé osobnosti.    

Jan Petr se narodil do starého českého vladyckého rodu, který později povýšil do panského a hraběcího stavu - svůj přídomek Strakové odvozovali od již neexistující vesnice a tvrzi Nedabylice ve východních Čechách.  

Život J. P. Straky byl pozoruhodný v mnoha ohledech a podrobně ho mapuje životopisný portrét Jan Petr Straka z Nedabylic – hrabě, mecenáš, zakladatel Strakovy akademie. Jeho autorka Markéta Mrázková, členka spolku Poznávání, spolu se svým otcem Vladimírem Klofáčem zásadním způsobem přispěla ke zdokumentování této osobnosti.  

Mecenáš zemřel v roce 1720 a trvalo dlouhých 177 let, než došlo k naplnění jeho přání. „Díky nadaci založené J. P. Strakou byla na konci 19. století postavena velkolepá budova s parkem na jedinečném místě na břehu Vltavy pod Pražským hradem. Ve své době byla navýsost moderní svým vnitřním vybavením, nacházelo se v ní první ústřední topení v Praze, komfortní lázně, venkovní a zimní tělocvična. Byly v ní pokoje studentů, studovny, dále správy, domácí kaple, slavnostní síň,“ řekl několik okamžiků před slavnostním odhalením pamětní desky Pavel Dvořák, vedoucí Úřadu vlády. Zároveň zdůraznil, že považuje za čest pracovat v krásné budově Strakovy akademie, dnešním sídle vlády.  

K představení Jana Petra Straky novoměstské veřejnosti i turistům slouží vedle již zmiňované publikace také výstava, instalovaná v Městské galerii Zázvorka, kterou lze navštívit až do 9. května.

Dalším příspěvkem k připomenutí této osobnosti jsou i kresby žáků výtvarného oboru novoměstské ZUŠ na téma J. P. Straka a Strakova akademie, umístěné v přízemí školy.      

Reklama

Výběr článků

Načítám