Hlavní obsah

Nazdobený kozel povede průvod v Jevišovce

Novinky, Jitka Sobotková

V neděli 3. září se bude v Jevišovce konat již 26. chorvatský kulturní den, svátek Kiritof.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

„Budeme velice rádi, pokud chorvatské hody oslavíte s námi,“ říká Lenka Kopřivová, místopředsedkyně Sdružení občanů chorvatské národnosti v České republice.

A na co se můžete těšit?

„Letos se tematicky vydáme po stopách moravských Chorvatů, ať už těch hudebních, nebo těch, které zůstaly v krajině a mezi lidmi. Nedělní program zahájí v 10.30 hodin mše svatá. Odpolední kiritofskou zábavu odstartuje ve dvě hodiny průvod s nazdobeným kozlem a následovat bude vystoupení českých i zahraničních souborů,“ zve Lenka Kopřivová.

„Každý kiritof má svého kozla. Ten náš se jmenuje Kvido a pochází z Nového Přerova. Chorvaté měli tradici, že se o kiritofského kozla musela několik týdnů před slavností starat první stárka, která pro něj také vyšila slavnostní dečku. O kozla se na sklonku hodů hrálo v kuželkách,“ vysvětluje Lenka Kopřivová. Kuželkový turnaj je také nedílnou součástí kiritofa. 

Ani letos nebude chybět košt vína a program pro děti.

Moravští Chorvati jsou jednou z nejstarších etnických skupin žijících na území České republiky. V průběhu 16. století se několik desítek chorvatských rodin usadilo na jižní Moravě, kde se jim ve třech vesnicích nedaleko Mikulova (Jevišovka, Dobré Pole a Nový Přerov) podařilo udržet si svůj jazyk a kulturu až do nuceného vystěhování na severní a střední Moravu po roce 1948. Po roce 1991 se v největší původní chorvatské obci, Jevišovce, tradice předválečných hodových slavností (kiritof) obnovila.   

Reklama

Výběr článků

Načítám