Hlavní obsah

Navzdory chladnému počasí začali plameňáci v ostravské zoo s námluvami

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chladné a téměř zimní počasí přilákalo na sobotní Den ptactva do ostravské zoologické zahrady oproti předchozím letům jen malé množství návštěvníků s ptačím příjmením. Mnohé ptačí obyvatele zoo však ani nepříznivé počasí neodradilo od namlouvání a zahájení hnízdních aktivit.

Foto: P. Vlček

Plameňáci kubánští

Článek

Lidé v těchto dnech mohou vidět například namlouvání hejna plameňáků kubánských. Plameňáci patří ke společenským tvorům žijícím v početných (i několikatisícových) koloniích. Rovněž tok těchto ptáků probíhá hromadně a jedná se v podstatě o jakýsi synchronizovaný tanec celého hejna.

Ptáci se drží pospolu, popocházejí stejným směrem, při zastavení roztáhnou křídla a s nataženým krkem jednotně otáčejí vztyčenou hlavou doprava a doleva. Možná právě od plameňáků se lidé nechali inspirovat, a tak vznikl temperamentní španělský tanec, který nese rovněž nápadně podobné jméno jako španělský výraz pro plameňáka (flamenco).

"Zoo Ostrava chová plameňáky kubánské od roku 1979. V současné době čítá početné hejno 45 jedinců. V posledních letech se daří každoročně odchovat 4-6 mláďat, přičemž starší mláďata postupně dospívají a sama se již také zapojují do rozmnožování. Abychom umožnili hnízdění všem párům, museli jsme rozšířit plochu stávajícího hnízdiště," uvedla mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Hnízda si staví poblíž vodních nádrží

Hnízda mají tvar komolých kuželů, vysokých zhruba 30-40 cm a jsou často obklopena vodou, která chrání vejce či mládě před pozemními predátory. Samička do důlku nahoře snáší v průběhu měsíce května zpravidla jedno bílé vejce. Střídavě je zahřívají oba rodiče okolo 30 dnů.

"Mláďata se v naší zoo začínají líhnout na přelomu června a července. Po vylíhnutí jsou pokryta šedobílým prachovým peřím a mají na rozdíl od dospělých ptáků rovný zobáček. Po dobu asi tří týdnů je rodiče krmí speciálním rosolovitým výměškem ze zažívacího ústrojí (podobně jako holubi). Poté začínají přijímat potravu dospělých," dodala Kalousková.

Reklama

Výběr článků

Načítám