Hlavní obsah

Navštivte v mníšeckém zámku koupelny z období první republiky

Novinky, Jana Digrinová

Zámek Mníšek pod Brdy vás vrátí do doby první republiky, na kterou mnozí rádi vzpomínáme a trošičku si ji také idealizujeme. Jak se tehdy žilo, jaká byla móda nižší šlechty, jak měli zařízené své bydlení? O víkendu je připraven program i pro malé děti, s kterými budeme cestovat za pohádkami.

Foto: Anna Čelouchová

Pohled do Pánské koupelny na druhém prohlídkovém okruhu zámku Mníšku pod Brdy.

Článek

Zdá se vám vaše koupelna malá? Co teprve až uvidíte, jakou koupelnu měli baron a hraběnka na zámku. Rozlehlé místnosti sloužily nejen k očistě, ale také jako šatny a první z nich dokonce jako prostor k posezení a odpočinku.

Na soukromí tehdy ještě tolik nehleděli, byli zvyklí na neustálou přítomnost svého služebnictva i na systém průchozích pokojů. Takzvané obývací koupelny byly pouhými paravány rozděleny na kout toaletní s vanou a lázeňskými kamny a část odpočinkovou, kde se po koupeli podávala káva, četl se denní tisk nebo došlo i na doutníčky či poslech rádia a gramofonu.

„Dospělí návštěvníci zámku při pohledu do interiérů soukromých pokojů s radostí zavzpomínají na své dětství, protože poznávají mnoho ze zařízení domácností, které pamatují od svých babiček a dědů,” prozradila zástupkyně zámku Ivana Černá a dodala: „Velkou radost mají zejména ti, kteří ještě na svých chalupách pamatují litinová lázeňská kamna na tuhé palivo, jaká vidí i v naší zámecké koupelně.”

Poslední zámečtí pánové se samozřejmě chtěli koupat v teplé vodě. Pořídili ohřívací válec, do kterého se napustila studená voda, v něm se zatopilo jako v kamnech a byla teplá sprcha. Je to vlastně takový stařičký bojler. Kdo neznáte, přijďte se podívat.

Prohlídku soukromých pokojů můžete samozřejmě doplnit o návštěvu reprezentačních sálů na prvním okruhu zámku. Projít celý zámek vám tak potrvá hodinu a deset minut a určitě nebudete svého času litovat.

V sobotu a neděli 22. a 23. března navíc zveme také na speciální prohlídky rodiče, babičky a dědečky s jejich dětmi a vnoučaty. Prohlídka Cesta za pohádkou i naše Kouzelné sklepení vás bude určitě bavit. Provádí pohádková průvodkyně, která své povídání přizpůsobí věku dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám