Hlavní obsah

Navštívili už jste expozici Jak se žilo na Plzeňsku?

Novinky, Zdeňka Reiserová

Pokud by vás zajímalo, jak vypadala domácnost měšťanů v období renesance, baroka či v pozdějších obdobích, pak by vaší pozornosti neměla ujít plzeňská expozice. Navštívit ji můžete v Národopisném muzeu Plzeňska na náměstí Republiky, kde je veřejnosti v současné podobě přístupná od roku 2000.

Článek

Již více než 100 let je pro návštěvníky Plzně otevřeno Národopisné muzeum na náměstí Republiky. Může se pochlubit nejen bohatými sbírkami, ale rovněž cennými historickými interiéry, které ještě více umocňují dojem z návštěvy.

V roce 2000 tu byla nově otevřena expozice představující mnoho cenných a unikátních předmětů, a to v prostorách dvou historických měšťanských domů z 15. století, z jejichž zdí na vás dýchne atmosféra dávno zašlých časů.

Zvenčí se zdá být řadový dům na plzeňském náměstí vcelku nenápadný, uvnitř však ukrývá jedinou zachovanou renesanční lodžii v Plzni, expozici umístěnou ve dvou původně gotických domech, originální černé kuchyně z počátku 19. století, secesní lékárnu a mnoho dalších podmanivých interiérů.

Expozice představuje měšťanské bydlení velmi autenticky, takže máte dojem, jakoby byl dům stále obydlen a jeho majitelé si jen někam "odskočili". Druhá část expozice představuje venkovské světnice z počátku 19. století, a to v prostorách, které byly v té době skutečně k bydlení využívány.

Původní jsou také černé kuchyně, kde se v 19. století čile vařilo i udilo. Chcete-li prožít zajímavou a poučnou exkurzi do bydlení našich předků, je pro vás Národopisné muzeum určitě tím správným místem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám