Hlavní obsah

Návštěvou zámku Červené Poříčí pomůžete k jeho záchraně

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prohlídka zámku Červené Poříčí je především exkurzí do objektu, kde je možno vidět, kam až se dostal stav mnohých památek. A také jaký sisyfovský úkol je navrátit jim tvář a půvab, znetvořené nikoliv neúprosným zubem času a erozí jako u staletých zřícenin, ale způsobených lhostejností a neúctou k odkazu předků.

Foto: Petr Hejna
Článek

Historie zámku se datuje k 16. století, kdy na jeho místě stávala tvrz Mladoty z Jelmanic. Vyrytý nápis na kamenné desce nad hlavním vchodem dokladuje rok 1611, kdy zde Mikuláš Šic z Drahenic nechal postavit zámek ve stylu saské renesance.

V celém objektu je dochováno a k rekonstrukci připraveno několik fresek, a to především stropních maleb (např. antické motivy Paridův soud, Bohové na Parnasu). Malby byly dochovány díky tomu, že v předešlých desetiletích se nacházely pod podhledy, instalovanými v místnostech pro snížení stropů za účelem snazšího vytápění. Na zdech je patrná jak ornamentální výzdoba, tak zbytky vyobrazení zámku italských Habsburků, nebo portrét šlechtice.

V lapidáriu se nacházejí sochy, spodobňující české panovníky a bavorské kurfiřty – z původního počtu 56 se jich dochovala přesně polovina, tedy 28. sochy stávaly na zdi obklopující zámecký park.  

Ve správě zámku je i kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova z roku 1713, oku libý barokní stavba s rokokovým oltářem. Ve výmalbě dominuje bílá, růžová a zlatá barva, celá kaple již prošla zdařilou rekonstrukcí. Nedaleko směrem k silnici pak je k vidění socha sv. Jana Nepomuckého z 18. století, zčásti se ukrývající ve větvoví stromu, stojícího na přilehlé zahradě.

Zámek Červené Poříčí se nachází ve stejnojmenné obci vedle hlavní silnice z Klatov do Plzně, bezmála na dohled od nedalekého zachovalého vodního hradu Švihov.

Po návštěvě tohoto unikátního pozdně středověkého sídla (výstavba 1480 - 1489) s renesanční výzdobou není od věci přesunout se dva kilometry severněji a na vlastní oči vidět, k jaké devastaci panského sídla v Poříčí za časů plánovaného hospodářství ve správě Českých lesů došlo.

Komu tedy není lhostejný osud našich památek a spokojí se při prohlídce se skromnější expozicí a vybavením interiérů, ten zakoupením vstupenky napomůže k realizaci projektu záchrany objektu, procházejícího dlouhodobou a potřebnou rekonstrukcí. I na přísunu financí od návštěvníků je totiž závislá budoucnost komplexu, spravovaného Národním památkovým ústavem, který se má do dvaceti let navrátit plně do své původní podoby.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám