Hlavní obsah

Návštěvníci zámku Konopiště oslaví advent v Růžové zahradě a připomenou si rod Vrtbů

Novinky, Ivana Kvasnicová

Advent patří již tradičně k dobám, kdy hrady a zámky otevírají své brány návštěvníkům a lákají je na vánočně laděné akce. Dvě speciální akce budou probíhat v sobotu 26. listopadu na zámku Konopiště - Advent v Růžové zahradě a prohlídka nazvaná Vrtbové na Konopišti.

Foto: Konopiště
Článek

Zámek Konopiště se stal majetkem rodu Vrtbů v roce 1716. Prvním majitel hrabě Jan Josef z Vrtby (1669 – 1737), rytíř Zlatého rouna, za něj v dražbě zaplatil 300 310 rýnských zlatých. V jeho držení Konopiště nabylo novou architektonickou podobu.

Zámek ztratil svou obrannou funkci, vybudováno bylo obytné jižní křídlo a hlavní vstup do zámku byl přenesen na východní stranu budovy. Před vchod byla postavena vstupní čestná brána barokního rázu, navržená architektem Františkem Maxmiliánem Kaňkou a na ní pískovcové sochy římských válečných božstev Marta a Bellony, pocházející z dílny Matyáše Bernarda Brauna.

Po jeho smrti přešlo panství na jeho synovce Františka Václava z Vrtby (1724 – 1762), který ve stavebních úpravách pokračoval.

Na jižním křídle došlo k zbudování nového třípatrového křídla, příkop s valem byly zarovnány a na získané ploše založena okrasná zahrada. Pod terasou zámku se zřídila oranžerie. Interiéry zámku se vyzdobily freskami, malbami a štuky. Jídelna získala svoji velkolepou podobu malbou od Františka Juliuse Luxe. Freska nazvaná Čtvero ročních období na východní straně sálu znázorňuje Ráno, na jihu Poledne, na západě Večer a na severu Noc. František Josef Vrtba plánoval větší stavební úpravy, ale ty se z důvodu jeho úmrtí neuskutečnily.

Roku 1785 se ujal Konopiště a přilehlých statků plnoletý František Josef Vrtba a na svém panství v Týnci nad Sázavou založil manufakturní výrobu jemné kameniny anglického typu, která brzy patřila k nejvýznamnějším v Čechách.

Po smrti posledního mužského člena z rodu Vrtbů Františka Josefa se podle jeho ustanovení dědicem Konopiště a všech jeho statků stává Jan Karel Lobkovic (1799 – 1878). Panství Jan Karel Lobkovic zdědil z vděčnosti. František Josef Vrtba ke stáru upadl na chodníku. Jan Karel Lobkovic mu pomohl nejen vstát a dále ho jako zraněného opatroval.

Do dnešní doby se z vrtbovského období dochovalo hlavní schodiště prostoru jižní části středního příčného křídla zámku, umělecká výprava z poloviny 18. století a ve velké slavnostní jídelně dnešního Lobkovického sálu zůstaly zlomky z původních rokokových dřevořezeb Lazara Widmana, v jejichž dřevěných ozdobných rámech jsou malované portréty Františka Václava z Vrtby a jeho manželky Marie Anny.

Prohlídka nazvaná Vrtbové na Konopišti k 300. výročí zakoupení panství tímto významným českým rodem se uskuteční na zámku Konopiště v sobotu 26. listopadu od 16.30 hodin na závěr akce nazvané Advent v Růžové zahradě, která bude probíhat po celé odpoledne od 13 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám