Hlavní obsah

Návštěvníci Vídně spí v prázdných obchodech

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdných obchodů je u nás jako máku, někdy i ve velkých nákupních centrech. Stačí zajet do některých okrajových čtvrtí v Praze zbytečně zastavěnými opuštěnými nebo poloprázdnými objekty. Co s prázdnými nebytovkami částečně vyřešili v rakouské metropoli. Proměnili je na hotelové pokoje.

Foto: © Sue Sellinger

ilustrační foto

Článek

Vídeňští architekti Kohlmayr, Lutter a Knapp přemýšleli, jak využít prázdné nebytové prostory v přízemí řady městských domů. Někdejší prodejny, které mají většinou plochu kolem 25 m², přeprojektovali na hotelové pokoje. Bydlení se říká urbanauts.

Abyste nebyli okukováni zvědavci, jsou výkladní skříně chráněny systémem žaluzií. Pokoje zdobí a utvářejí místní umělci, takže o originální nápady není rozhodně nouze. V ceně pokoje - internet a další vymoženosti techniky jsou samozřejmé - je i nájem za dvě jízdní kola na dobu pobytu. Suma je 120 za noc, vygruntování celého prostoru po vaší návštěvě také zahrnunuli v pronájmu. První vídeňský "street loft" otevřeli v létě roku 2011 poblíž módní čtvrti ve 4. vídeňském obvodu. 

Pro velký úspěch vznikají další

Každý nápad je sázkou do loterie, architekti si ale věřili a úspěch se dostavil, hlavně mezi mladými lidmi, kteří nechtějí konformní bydlení. Více takovýchto ubytovacích zařízení v jedné čtvrti tvoří jakýsi decentralizovaný hotel. K němu se v sousedství přidružují služby: protější kavárna se promění na jídelnu, kde se podává snídaně, z tureckých lázní hamam naproti se stane relaxační centrum a z baru za rohem hotelový bar.

Všechny tyto lokality a tipy jsou zakresleny v plánku, který visí na zdi v hotelovém pokoji. Podle architektů totiž "street lofts" umožňují autentické zažívání městského prostoru, stranou běžných turistických tras. Z pokoje vyjdou hosté rovnou na ulici, ale lofty jsou přitom zároveň i velmi soukromým útočištěm, kam se může cestující v případě potřeby uchýlit. V tomto roce mají  otevřít „spací obchody“  v dalších lokalitách.

Další informace: www.urbanauts.at

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám