Hlavní obsah

Návštěvníci Colours of Ostrava mohou v aule Gongu navštívit výstavu Smalt Art Vítkovice 2013

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vernisáž výstavy Smalt Art Vítkovice 2013 proběhla v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích ve středu 17. července v 17 hodin. Veřejnost si může prohlédnout obří smaltovaná díla špičkových umělců z České republiky, Slovenska i Německa. Na výstavě je k vidění celkem 81 smaltovaných obrazů.

Foto: Josef Zajíc

Smalt Art Vítkovice 2013. Andrej Dúbravský, V úpatí Malých Karpat, 2013

Článek

Zcela zaplněna hala Multifunkční auly Gong si ve středu vyslechla zahajovací projev generálního ředitele Vítkovic a. s. Ing. Jana Světlíka, který uvedl v život další výstavu v galerii Gong v Dolních Vítkovicích. Kurátorkou výstavy je Ivana Štenclová.

V letošním roce se už poosmé konalo v hale smaltovny společnosti Vítkovice Power Engineering neobyčejně výtvarné sympózium s názvem Smalt Art Vítkovice 2013. Hluboko za branami těžkého provozu, kde se jindy vyrábějí plechy pro smaltované nádrže, se v průběhu posledního dubnového týdne tvořila světově ojedinělá výtvarná díla. Některá mají na délku skoro tři metry, jsou těžká až 100 kg a vypalují se v peci při teplotě vyšší než 800 stupňů.

Zkusit si svébytnou uměleckou techniku přijeli tvůrci ze všech koutů České republiky, ale i ze Slovenska a Německa. Návštěvníci výstavy v galerii Gongu mohou vidět díla Eriky Bornové, Tomáše Císařovského, Andreje Dúbravského, Vikrora Freša, Patrika Hábla, Jakuba Jankovského, Magdaleny Jetelové, Ireny Jůzové, Marty Kolářové, Martina Kuriše, Lukáše Miffka a Pavla Šmída.

"Přivítali jsme u nás zkušené tvůrce, jejichž věhlas sahá daleko za hranice naší země, stejně jako mladé nadějné umělce. Vznikla překrásná a originální díla, ve kterých jsou patrné stopy každodenní tvorby od sochařství, fotografie, figurální malby, nebo ilustrátorství," řekla Ivana Štenclová, kurátorka výstavy.

Na výstavě, kterou společně pořádají sdružení Dolní oblast Vítkovice a Trojhalí Karolina, je k vidění celkem 81 smaltovaných obrazů. Výstava probíhá v Multifunkční aule Gong v Ostravě od 17. července do 30. září. Otevřeno je denně od 10.00 do 18.00 hodin. Vstup je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám