Hlavní obsah

Naučte se hebrejsky. Holešovský letní minikurz vám pomůže

Novinky, Dana Podhajská

Lektorem a průvodcem kurzů hebrejštiny, které poslední červencový týden probíhají v Holešově, je herec a překladatel Achab Haidler.

Foto: Dana Podhajská
Článek

Zázemím je místní Šachova synagoga a židovský hřbitov, kde se zájemci každý den setkávají a seznamují se základy jazyka. Forma výuku je přitom velmi hravá a interaktivní. Během čtyř dnů posluchači poznají základní symboliku a detaily hebrejských znaků. Teoretické poznatky vzápětí ověří v praxi přímo na židovském hřbitově i v synagoze, kde se pokusí číst nápisy. 

Hebrejština původně patří mezi semitské jazyky. Písmo tvoří abeceda s dvaadvaceti konsomanty, které se čtou zprava doleva. Jazyk například nezná české pojetí slovesných časů a vyjadřuje je postavením slovesa ve větě. Zajimavý je také charakteristický rys jazyka a to základní kořen slovesa určený třemi souhláskami.

Hebrejsky mluví na planetě 5 miliónů lidí, především v Izraeli, kde je to úřední jazyk, a pak v USA a dalších diasporách na světě.     

Kurz hebrejštiny se v Holešově koná poprvé jako součást programu šestnáctého ročníku Festivalu židovské kultury Ha-Makom. Zájem je o něj velký. 

Reklama

Výběr článků

Načítám