Hlavní obsah

Nasaď si růžové brýle a uvidíš realitu, zní podtitul výstavy Petera Herela

Novinky, Tomáš Kopečný

Ve čtvrtek 22. června otevřel Peter Herel svou novou výstavu s názvem Red Blue Dimension. Vystavené obrazy jsou zpracovány originální technikou založenou na dvou barvách – červené a modré. Jde o unikátní metodu, jež pracuje s optickými klamy, vrstvením barev a jejich pocitovými vlivy na člověka.

Foto: Peter Herel

Jedním z vystavovaných obrazů je portrét jazzamna Sixta Rodriguese

Článek

Výstava probíhá premiérově v nově otevřené Galerii Zátiší v pražských Kunraticích a můžete ji navštívit do konce léta. V rámci vernisáže bude probíhat divácká fotografická soutěž. Vítěz obdrží cenu v celkové hodnotě 10.000 Kč. Vítěz bude vyhlášen 1. července na stránkách www.redbluedimension.com a na Facebooku Red Blue Dimension.  

Vše začalo studováním barev, kdy autor Peter Herel zkoumal, jak působí na člověka. Velkou inspirací mu v té době byla Goetheho kniha Nauka o barvách, která vlivy jednotlivých odstínů barev na člověka nevysvětluje vědecky, ale pocitově.

„Asi před deseti lety jsem začal experimentovat s mícháním přesných a neměnných odstínů barev modré a červené. Zajímala mě vrstvená technika nanášení štětcem. Tuto techniku jsem stále zdokonaloval, až jsem odhalil tajemství složité podmalby. Na tomto základě pak vznikla první série obrazů Red Blue Dimension,“ uvádí autor obrazů z výstavy Red Blue Dimension Peter Herel. 

Dílo působí na první pohled abstraktním dojmem, nicméně autor pracuje s optickým klamem, kdy se pod nánosem nanesených vrstev ukrývá skutečné dílo. To může divák spatřit v okamžiku, kdy si nasadí na oči „růžové brýle“, resp. využije růžového skla jako barevný filtr, který abstraktní malbu mění v realistický obraz. Jedná se o zcela novou originální techniku.

Výsledkem mnohaleté práce je kolekce obrazů Red Blue Dimension, které budou nyní veřejnosti premiérově představeny. Výstava se odehraje v netradičním prostředí domova pro seniory Zátiší a zároveň slavnostně zahájí provoz tamější nové galerie zaměřené na moderní a současné umění.

„Chceme, aby se v Zátiší stále něco dělo. Aktivity, které v Zátiší probíhají, jsou nejen pestré a tvůrčí, ale mají současně velký rehabilitační charakter, přispívají ke kondici, motorické obratnosti i dobré náladě. Jako prevence jsou jednoznačně nejlepší obranou před samotou a splínem místních rezidentů,“ popisuje ředitel Zátiší Michal Palkoska.

Moderní bytový dům se 130 bezbariérovými byty, soukromý park, nepřetržitá asistence, společné aktivity, služby na míru a péče podle potřeb obyvatel, to je základní charakteristika rezidenčního bydlení seniorů v areálu Zátiší. Dům je postavený podle moderního konceptu zařízení s kontinuální péčí a staví na 3 hlavních principech: pohodlí a jistota bezbariérového domova, bezpečí zajištěné trvalou přítomností personálu a svoboda ve výběru nabízených služeb. Nově bude jeho součástí i umělecká Galerie Zátiší. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám