Hlavní obsah

Narozeniny sociálního podniku se ponesou v rytmu regionálních produktů

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky existence má za sebou šumperská kavárna PředMěstí, jeden z mála sociálních podniků v regionu. Za tu dobu získala prestižní ocenění Czech Gastronomy Awards v kategorii Kavárna roku, pořádá pravidelné gurmánské akce, večery mezinárodní kuchyně a stále rozšiřuje nabídku regionálních produktů.

Foto: archiv sociálního podniku PředMěstí

Odpovědný přístup k regionu - takovou filozofii razí sociální podnik kavárna PředMěstí v Šumperku. Proto zde pravidelně nabízí místní produkty.

Článek

Oslavy druhých narozenin, které odstartují v pátek 28. února, se ponesou právě v rytmu nápojů a pokrmů, které vznikly v regionu Jeseníků. Většina z nich nese značku JESENÍKY originální produkt®.

„Snažíme se zapomenout na to, jak to dělají jinde, ale neustále hledáme jiné způsoby. Je to sice složitější, protože je to neustálá práce, musíme obměňovat jídelníček, co dva měsíce hledáme nové dodavatele, ale zatím nás to baví a doufám, že to v tomto duchu vydrží,“ uvedla Tereza Schreiberová, zakladatelka šumperské kavárny PředMěstí, která staví svoji filozofii na odpovědnosti vůči regionu a lidem, kteří v něm žijí.

Kolektiv zaměstnanců je poměrně početný. Čítá kolem deseti až třinácti lidí, kteří mají zkrácené úvazky. Ti se během dvouleté existence podniku sehráli se tak, že vytvořili pozitivní atmosféru, která ovlivňuje i hosty kavárny. Mezi zaměstnanci pracuje číšník s těžkou cukrovkou, který má pravidelný režim, na který již nedbá sám, ale i kolegové dohlížejí, aby pravidelně svačil a nedošlo tak k ohrožení jeho zdraví.

„Máme pracovnici s mentálním postižením, je to větší nárok na ostatní lidi v kolektivu. Díky práci našla nový smysl života, je samostatnější, má nové přátele, ale získala kontakt s širší společností,“ poznamenala Schreiberová.

Další zaměstnanec má deset procent zbytku zraku. Také bylo složitější nacvičit si, co kde se nachází, nezakopávat o sebe. Důležité je, že se podařilo vše natrénovat tak, že málokdo si hendikepu všimne.

„Někdy hosté reagují tak, že máme pomalou obsluhu. Jednak je to dáno tím prostorem, který je rozdělený na dvě patra, jednak i tím, že kavárna zaměstnává znevýhodněné lidi. Na druhou stranu, když si člověk jde sednout do kavárny, má čas si u kávy posedět a v klidu si užít chvilku volna a nesejde už na tom, jestli čeká na kafe dvě nebo šest minut,“ dodala.

Narozeniny se ponesou v rytmu regionálních surovin. Na čepu se znovu sejdou piva z Jeseníku, Branné a Loučné nad Desnou. V nabídce hosté mohou těšit a tak trochu i porovnat produkci sýrů z Bělé pod Pradědem a těch, které produkují Hrdličkovi v Brníčku. Nebude chybět ani maso, do Šumperka zamíří Dvorecké uzeniny. Kdo má rád sladké, může se těšit na populární Staroměstskou máslovou trubičku. Kromě produktů značky JESENÍKY originální produkt® kavárna chystá i domácí mřížkový koláč, bramborovou bábovku, ovocný lívan, jablečný koláč a domácí chléb.

Reklama

Výběr článků

Načítám