Hlavní obsah

Národopisné muzeum tleskalo souboru Furiant

Novinky, Monika Čapková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. března se v rámci pořadu Folklórní regiony Čech Moravy a Slezska představil v pražském Národopisném muzeu baráčnický folklórní soubor Furiant z Malé Bělé u Bakova nad Jizerou, který prezentoval národopisnou oblast Pojizeří.

Foto: Alena Čížová

Výrobky z orobince zapůjčené od paní Dandové

Článek

Bohatému hodinovému programu předcházela přednáška etnologa a senátora PhDr. Jaromíra Jermáře a vedoucí bělského muzea Mgr. Kateřiny Jeníčkové, kteří povyprávěli o lidové architektuře a zvycích Pojizeří a Mladoboleslavska - své postřehy doplnili videoukázkami z lidových slavností.

Samotné vystoupení souboru Furiant začalo v 19 hodin a diváci mohli shlédnout nejen taneční variace, ale dozvědět se i více o Bakovsku. Kulisy staročeské chalupy, krojované panenky Hany Peroutkové a výrobky z orobince - typický sortiment Bakovska dávných časů od Ivety Dandové byly nedílnou součástí scenérie pro krojované tanečníky a zpěváky.

Hosté tohoto zajímavého programu byli obdarování typickými specialitami Pojizerského regionu. Za pozornost stály Dobrovické řepánky, vinné klobásy, pivo ze Svijan a Kláštera, orobincová srdíčka, preclíky a v neposlední řadě perníčky se jménem souboru.

Bouřlivý potlesk, kterým si diváci, vesměs z řad odborníků a zájemců o folklór, vyžádali Furianty na druhou děkovačku, byl důkazem, že se program líbil, a všem zúčastněným vystupujícím i velkou odměnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám