Hlavní obsah

Národní park Arusha umožňuje pěší safari, nabízí vodopád, kráter i horský prales

• Aktualizováno
Novinky, Petr Hejna

Najdete zde různé typy vegetace - od zelených pahorků afrických po jezera, vodopád, kráter zvaný „malé Ngorongoro“, vysokou horu, horský prales s bizarní velikánem, jehož kořeny vede tunel pro automobily. Nechybí pochopitelně typická africká zvířena, kterou zde máte doslova na dosah.

Foto: Petr Hejna

u vodopádu

Článek

Národní park Arusha leží nedaleko města téhož jména, zhruba 40 minut cesty autem od mezinárodního letiště Kilimanjaro, kde přistane prakticky každý, kdo míří na safari po národních parcích severní Tanzanie, tedy jak po vyhlášených lokalitách jako Serengeti, Ngorongoro a Tarangire, tak po menších a méně turisticky frekventovaných, jako jsou NP Arusha, Lake Manyara, nebo nejjižnější část Serengeti kolem jezera Ndutu.

Nepřehlédnutelnou dominantou parku Arusha je vulkanická hora Mount Meru s nadmořskou výškou  4 565 m, mnoho cestovatelů míří právě dobývat vrchol sopky,  aby si nacvičili výstup na nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro - výška 5 895 m. n. m., jejíž vrcholek je trvale pokrytý sněhem.

Méně zdolávání hor toužícím pak park nabízí různě časově a fyzicky náročná walking safari, tedy procházku parkem v doprovodu ozbrojeného rangera. Cesta začíná překročením řeky Jamara přes most a dále pokračuje proti toku malého potoka. Zde brzo narazíte na stáda buvolů, antilopy, žirafy a další běžné obyvatele afrických savan. Přítomnost hyen a velmi sporadicky lvů dokumentuje nutnost ozbrojeného doprovodu, největší riziko újmy na zdraví a životě zde představuje vyrušený buvol, nejobávanější zabiják černého kontinentu.

Nakolik je třeba se opravdu nebezpečí obávat, a nakolik je bdělost strážce jen hra, aby si účastník pěšího safari připadal jako skutečný dobrodruh, nelze s určitostí specifikovat.

Jedinečný zážitek signalizuje sílící hukot vody, který se line porostem od vysokého vodopádu. Ten, stejně jako veškeré pramenné vodní zdroje v parku, nevysychá ani v období sucha. Není zde ani omezení vstupu přímo k mase padající vody, a tak je zde možno absolvovat i osvěžující smočení v chladné vodě, po nedlouhém putování nikterak nepříjemné.

V nížině ještě leží sedm alkalických jezer, hromadně pojmenovaných Momela Lakes - zde je možno vidět především vodní ptactvo, pravdou však pro období sucha je, že na plameňáky raději zapomeňte a jedno z jezer, vody výrazně, oproti bahnu prosté, by se bez uzardění mohlo jmenovat Velké smradlavé jezero. Jezera vznikla během erupce dnes nečinné sopky Mount Meru před čtvrt miliónem let.

Výjezdy do vyšších pater parku umožňují podhled na dno tři a půl kilometru širokého kráteru Ngurdoto, přezdívaného „malé Ngorongoro“. 

Cesta do hor zavede k obrovitému stromu, prochází přímo jeho středem, a stromem lze tedy prakticky projet. Charakter vegetace již je typický pro horský prales, nechybí bromélie, liány a kapradě. V korunách se ukrývají a prohánějí opice - krom kočkodanů je možno při troše štěstí spatřit nádherné guarézy pláštíkové.

V tomto parku - natáčel se zde roku 1962 film Hatari! s Johnem Waynem - obvykle začíná první seznámení s africkou přírodou a krajinou po příletu z Evropy. Město Arusha je plné jak poskytovatelů safari výletů, tak ubytovacích zařízení, a po dlouhém letu je ideální podniknout nejprve kratší odpočinkovou cestu po menším parku.

Město má necelých půl milionu obyvatel, v okolí se těží vzácný drahokam tanzanit - toto jméno mu dal viceprezident newyorské klenotnické společnosti Tiffany, tržní cena se pohybuje okolo 600 - 1 000 $ za karát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám