Hlavní obsah

Národní kulturní památka Slovanské hradiště v Mikulčicích nabízí virtuální prohlídku

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovanské hradiště v Mikulčicích v minulém roce navštívilo 65 000 hostů. Jubilejní 60. návštěvní sezona měla být zahájena v první jarní den 21. března. Jako na jiných místech i zde do připraveného bohatého programu zasáhl nouzový stav v souvislosti s pandemií koronaviru.

Článek

Na přímou osobní návštěvu hradiště a všech plánovaných akcí orientovaných k poznávání historie a archeologických dokladů počátků naší státnosti z dob Velkomoravské říše si musíme zatím počkat. Za nouzového stavu však vzrostl význam neosobní komunikace s návštěvníky, pedagogy, pracovníky médií nebo například s členy Klubu přátel památníku.

Tento kontakt je veden především prostřednictvím webu na internetové adrese www.masaryk.info/slovanske-hradiste-mikulcice/. Zde jsou průběžně uváděny aktuální informace, ale také nabídka návštěvy hradiště formou virtuální prohlídky. Obsahuje sedm samostatných dílů procházky letním hradištěm a objekty.

Celý areál je možno spatřit z výšky rozhledny, pak se nabízí prohlídka archeologické expozice pavilonu II. Pod názvem Rotunda se skrývá pohled na repliky základů baziliky.

Díl Rybník přiblíží areál Akropole, severního a východního Podhradí od východní brány. V nabídce jsou dále virtuální prohlídky centrální části areálu od pavilonu II, pohled na kostel a sousoší sv. Cyrila a Metoděje na jižním Podhradí a prohlídka výstavy velkoformátových fotografií v Malé galerii pavilonu I.

Virtuální prohlídka významného místa naší historie zasazeného v krásném přírodním rámci jižní Moravy je současně pozvánkou na opožděné, byť zatím neznámé datum zahájení jubilejní 60. návštěvní sezony na hradišti Mikulčice – Valy.

Reklama

Výběr článků

Načítám