Hlavní obsah

Národní galerie spustila unikátní databázi věnovanou malíři Petru Brandlovi

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První on-line databáze v České republice, která je věnována jednomu umělci, seznamuje veřejnost s tímto geniálním barokním malířem.

Foto: Národní galerie

Schwarzenberský palác - místo, kde je k vidění dílo Petra Brandla

Článek

Petr Brandl (1668 - 1735) bezesporu patří mezi nejvýznamnější české malíře období baroka. Byl pokřtěn v kostele sv. Václava na Malé Straně a měl ještě pět starších sourozenců. Otec byl vyučený krejčí a působil na falknovském panství rodu Nosticů, matka Alžběta, rozená Hrbková, pocházela z jihočeské vesnice Přestanice. 

Tyto i další informace se dočtete v nové databázi, která je dostupná na webových stránkách www.petrbrandl.eu.  

„Dosud tedy tomuto významnému baroknímu umělci chybělo celkové zhodnocení díla a také evidence děl v podobě katalogu. Tento fakt byl jedním z podnětů k vytvoření této databáze, jejímž cílem je především prezentace tvorby Petra Brandla v nejpřístupnější možné formě - tedy v podobě on-line webové databáze, která je zcela otevřena odborné i laické veřejnosti. Přejeme si, aby sloužila jako podklad pro další bádání, aby byla dobrým nástrojem k orientaci o díle Petra Brandla také studentům, sběratelům a dalším zájemcům o umění. Současně věříme, že se tímto dostane Brandlovo dílo do širšího povědomí také mimo hranice České republiky,” dočteme se o tomto unikátním projektu na uvedených stránkách. 

Databáze obsahuje katalog děl, literaturu a archiválie, které se vztahují k životu a dílu Petra Brandla. Bez zajímavosti není, že katalog děl zahrnuje díla, u nichž je Brandlovo autorství potvrzené, ale také díla, která se Brandlovi na základě určitých argumentů připisují. 

Databáze, které je uživatelsky velice příjemná, přehledně a srozumitelně poskytuje ucelený pohled na život a dílo Petra Brandla. Jistě bude patřit i k oblíbeným výukovým pomůckám a pomůže k rozšíření veřejného povědomí o tomto umělci.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám