Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské připravuje Pozvání na zámek, bezohlednou komedii v rytmu tanga

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charismatický Aleš Bílík, nová herecká hvězda činohry Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, se představí v hlavní dvojroli připravované hry Jeana Anouilha Pozvání na zámek. Premiéra očekávané inscenace je ohlášena na 7. listopadu.

Foto: foto NDM Ostrava

Dvojroli Horáce a Frederica v připravované komedii Pozvání na zámek ztvární Aleš Bílík.

Článek

Francouz Jean Anouilh je považován za nejúspěšnějšího evropského dramatika 20. století. A také za největšího skeptika! Copak může být v době přetvářky a marnivosti naplněna láska? To je téma i jeho bezohledné komedie Pozvání na zámek, která bude uvedena v překladu Alexandera Jerie. Inscenaci, na které se spolupodílejí dramaturgyně Klára Špičková a Dagmar Radová, režíruje Peter Gábor.

Dva aristokratičtí bratři v ní slibují mistrovský souboj – jeden je manipulativní playboy, druhý upřímný snílek. Pozná jeho vyvolená, s kým stojí za to žít? Divoká estráda na zámku vybrané společnosti nám odhalí, že málokdo ví, nebo spíš ani nechce vědět, ke komu patří.

Pozvání na zámek je brilantní komedie plná dějových zvratů, po které ale zůstane divákům na ústech mírně hořký úsměv.

Zatímco do hlavní dvojrole Horáce a Frederica byl obsazen již zmíněný Aleš Bílík, další postavy ztvární Veronika Forejtová (Paní Desmemortesová), Renáta Klemensová (Lady Dorotea India), Andrea Mohylová (Diana Messerschmannová), František Večeřa (Otec Diany), Veronika Lazorčáková (Isabela), Ivan Dejmal (Patrik Bomballes), Jiří Sedláček nebo Dušan Urban (Romaninville), Anna Cónová (Matka Isabely), Marie Logojdová (Slečna Capulatová) a Miroslav Rataj (Josué).

Na inscenaci Pozvání na zámek, která bude druhým činoherním titulem této sezóny, se dále podílejí scénograf Michal Syrový, kostýmní výtvarnice Katarína Holková, choreograf Tomáš Krivošík a David Vrbík, který je autorem hudby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám