Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezké uvede v březnu Wagnerovu operu Lohengrin

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z vrcholů jedinečného projektu WAGNER OSTRAVA 2013, kterým Národní divadlo moravskoslezské připomíná letošní 200. výročí narození slavného skladatele, dirigenta, básníka a filozofa, je uvedení jeho vrcholného dílo Lohengrin.

Foto: archiv NDM Ostrava

Režisér Rocc, který v případě opery Lohengrin navrhl scénu i kostýmy.

Článek

Zajímavé je, že se tento titul vrací do Ostravy přesně po třiceti letech a k jeho inscenování byl přizván jeden z našich nejprogresivnějších operních tvůrců současnosti Rocc.

"Hlavní myšlenkou Lohengrina je věřit svému snu – žít svůj sen, a to mě zajímá! Richard Wagner je naprosto výjimečný skladatel, jehož dílo obdivuji. Moje setkání s Lohengrinem v pozici režiséra a výtvarníka je mé první setkání s Wagnerovou tvorbou vůbec a je to pro mě obrovská umělecká výzva. Navíc s Národním divadlem moravskoslezským mám výborné zkušenosti z roku 2010, kdy jsme v Ostravě uvedli Janáčkovu Šárku a Ariadnu Bohuslava Martinů. S celým týmem se mi skvěle spolupracovalo, takže nová nabídka se nedala nepřijmout," tvrdí mladý režisér.

Taktovky se ujme hudební ředitel ostravské opery Robert Jindra. "Toto dílo se vyznačuje úchvatnou hudební vroucností, melodikou i efektními sborovými scénami. Je to poslední schůdek k těm opravdu vrcholným Wagnerovým dílům, jako je Prsten Nibelungův a Parsifal. Je to obrovská výzva pro celý náš operní soubor,“ řekl Jindra.

Pod režijním vedením slovinského tvůrce Rocca, jenž je zároveň i autorem vizuální koncepce inscenace (na kostýmech spolupracoval s výtvarnicí Marií Vosmíkovou) se představí výjimeční sólisté Aleš Briscein / Tomáš Černý / Peter Wedd (Lohengrin), Eva Dřízgová-Jirušová / Maida Hundeling (Elsa z Brabantu), Jakub Kettner / Jacek Strauch (Hrabě Friedrich z Telramundu), Eva Urbanová / Therese Waldner (Ortrud, jeho manželka), Jimmy Holliday / Peter Mikuláš (Král Heinrich), Aleš Jenis / Svatopluk Sem (Královský hlasatel) a další. Výjimečný prostor má v opeře Lohengrin také sbor opery NDM pod vedením sbormistra Jurije Galatenka.

Premiéry opery Lohengrin se konají 7. a 9. března vždy v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Ještě předtím 25. února v 18 hodin hudební ředitel představí a zanalyzuje operu za klubovým pianinem v divadelním klubu Divadla Jiřího Myrona v rámci večera Robert Jindra & Lohengrin.

Reklama

Výběr článků

Načítám