Hlavní obsah

Národní curlingové mistrovství vrcholí. Úřadující šampióni mají nakročeno k obhajobě

Novinky, Pavel Winkelbauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finálovým turnajem nejlepších mužských a ženských týmů vrcholí v Praze curlingová sezóna. Stejně jako vloni i letos pořadí základních skupin ovládly týmy, které obhajují titul z loňska – mužský tým 1. CK Sem Tam Brno a ženský tým Zbraslavi W. Oba týmy si tím zajistili účast ve finálových duelech.

Foto: Pavel Winkelbauer

Mistrovství ČR v curlingu - hráči 1. CK Sem Tam Brno v akci.

Článek

Vyřazovací část národního curlingového mistrovství se hraje page play of systémem, který zvýhodňuje vítěze základní části a dává jim jistotu medaile. Dvojici finalistů doplní vítězové semifinále, které se hraje v sobotu 20. dubna.

Souboj favoritek

V ženské kategorii jsou prvními semifinalistkami hráčky Aritmy 3. Ty patří, vedle obhájkyň titulu, k největším favoritkám soutěže. V úvodním kole turnaje dokonce curlerky Aritmy své Zbraslavské sokyně přehrály. Následující zápasy však ukázaly rostoucí herní formu družstva Zbraslavi W, a když se hráčky Aritmy svým zaváháním v zápase se Savonou H zřekly suverénního vítězství ve skupině, muselo o přímém postupu do finále rozhodnout nadstavbové utkání mezi Aritmou a Zbraslaví.

Už v úvodním endu tohoto klání čelily hráčky Aritmy ofenzivní hře Zbraslavanek. Teprve přesný kámen Anny Kubeškové, kapitánky Aritmy, odvrátil nebezpečný útok rivalek. Tým Lindy Klímové však byl při chuti a v polovině zápasu vedl o tři kameny. Družstvo Aritmy nedokázalo náskok Zbraslavi eliminovat. Vítězstvím v poměru 7:4 si tak obhájkyně titulu zajistily účast ve finále.

Hráčky Aritmy 3 čeká semifinále se Savonou H, která patří k největším stálicím české curlingové špičky. Přestože Savona H se skipkou Hankou Synáčkovou v minulosti curlingový šampionát několikrát opanovala, letos k favoritům soutěže nepatřila. Fakt, že Savona H letos zaslouženě přinejmenším obhájí loňský bronz, je pro mnohé příznivce českého curlingu překvapením.

Před branami vyřazovací části skončily loňské vicemistryně Savona M, které se s bilancí pouhých dvou výher musely spokojit s konečným čtvrtým místem v závěrečném turnaji republikového mistrovství.

Dominance Brna pokračuje

V kategorii mužů se očekávalo pokračování nadvlády mužstva 1. CK Sem Tam Brno. Tým, který se v této sezóně blýskl třetím místem na mistrovství Evropy, roli favorita dostál. Ani klopýtnutí s týmem Zbraslavi R nezabránilo famózním Brňanům, aby vykročili za sedmou obhajobou mistrovského titulu.

Druhého finalistu určí duel mezi mužstvem Dionu X a loňskými vicemistry Kolibris 1. Zatímco Dion X se zhostil role černého koně, Kolibris 1 musel o své pohárové naděje zabojovat v nadstavbovém utkání s perspektivním mužstvem skipa Lukáše Klímy, jehož družina během letošních mistrovských klání poutala pozornost nejen originálním jménem „Duhoví jednorožci“, ale zejména atraktivní útočnou hrou. Ve vzájemném duelu Kolibris 1 přehrál Jednorožce 7:3 a zajistil si účast ve vyřazovacích bojích národního mistrovství.

O tom, kdo se pro letošní rok stane držitelem pohárů pro mistry ČR, rozhodne finále hrané na dva vítězné zápasy. První finálovou bitvu bude curlingová hala v Praze-Roztylech hostit v sobotu 20. dubna od 18.00 hodin. Druhé zápasy jsou na pořadu v neděli 21. dubna od 10.00. Pokud nepřinesou rozuzlení mistrovské tajenky, rozhodne se ve třetím zápase, jehož start připadne na 16. hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám