Hlavní obsah

Náročný běh na Svatobor zvládl i s kočárkem

Novinky, Jan Kaše

O vítězství v pátém ročníku populárního a náročného běhu do vrchu Svatobor přijelo do prosluněné Sušice soupeřit šedesát dva závodníků.

Foto: Jan Kaše

A je odstartováno

Článek

V sobotu 21. března byl v 13.30 hodin v Sušici odstartován Memoriál Evy Hrabové.

Začátek několikakilometrové trasy, kterou pro soutěžící připravili pořadatelé z High Point Bike teamu, vypadá přívětivě a pohodově. Jenomže to se během chvíle změní a nohy běžců začnou pociťovat první záludnosti známé sušické dominanty. Převýšení 379 metrů, které dá nejvíce zabrat v závěrečné části, má k pohodovému běhu hodně daleko. A cíl závodu? U rozhledny na Svatoboru. Ovšem až po zdolání několik schodů.

Organizátory jistě trochu mrzí, že každým rokem ubývá počet běžkyň. V letošním ročníku se jich zúčastnilo sedm, což je o tři méně než v minulém roce, a o polovinu méně oproti roku 2013. Na druhou stranu je třeba na obhajobu žen konstatovat, že jejich výkony se zlepšují a pokud to takto půjde dál, tak se mužské osazenstvo má opravdu na co těšit.

Počasí bylo příjemné, ale přece jenom bylo o trochu chladněji, než v minulém roce. Snad právě proto se nepodařilo překonat loňský rekord. První doběhl do cíle Michal Kadoch s časem 22 minut a 35 sekund (v roce 2014 zdolal Karel Randák za 22 minut a 2 sekundy). Druhé místo obsadil Václav Šuser s časem 23 minut a 5 sekund před Norbertem Švarcem s časem 23 minut a 35 sekund. Poslední dva jmenovaní závodníci se dělili o stejná místa i v roce 2014.

Nejrychlejší ženou byla Šárka Grabmüllerová, která se do cíle dostala za 24 minut a 54 sekund, druhé místo obsadila Ivana Schafhauserová s časem 29 minut a 9 sekund před Vandou Holou s časem 30 minut 18 sekund. Jenom pro srovnání – v roce 2014 vyhrála Helena Randáková s časem 22 minut 48 sekund, v roce 2013 Anna Fronková s časem 29 minut 50 sekund.

V kategorii mládež do 18 let zvítězil Daniel Jarolím, který se na Svatobor dostal za neuvěřitelných 27 minut a 41 sekund. Druhou příčku obsadil Matyáš Myslík (31 minut a 56 sekund) a krátce za ním doběhl Matěj Kyrál (32 minut a 4 sekundy).

Bez zajímavosti není ani skutečnost, že nejstarší účastník (kategorie nad 60 let) zvládl trať v čase 32 minut a 55 sekund, nejmladší, devítiletá běžkyně pokořila Svatobor v doprovodu svého otce za 39 minut a 29 sekund. Asi největšího aplausu se v cíli dočkal běžec, který trasu zdolával i s dětským kočárkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám